NH4OH-t kell használni, mivel 1 csepp azonnal kicsapja a morfium bázist anélkül, hogy figyelni kellene a ph-t, egyébként használjon nátrium-karbonát vagy híg nátrium-hidroxid oldatokat, és figyelje lakmuszpapírral a ph-t, elkezd tejfehérré válni, amikor elkezd kicsapódni, és összeomlik, és a legjobb, ha keverés közben ezt mondjuk 15 percig, hagyja lefedve ülni a hűtőszekrényben, hogy a többi morfium 30 percig összeomoljon, majd fagyasztóban egy kicsit anélkül, hogy hagyja megfagyni. Egy olcsó centrifuga is segít ebben a lépésben.
Azt is meg akartam említeni, míg a legegyszerűbb tisztítási módja lenne az újrakristályosítás , és akkor lehetett tesztelni súly és olvadáspont a tisztaság.
Egy másik módja lenne a folyékony folyadékkromatográfia és a tlc-vel történő ellenőrzés.
Ez adná a legnagyobb tisztaságot, de egy kis analitikai kémiai tudást igényel. Úgy tudom, hogy a morfium bázis eluens 1%-os ecetsav oldat. Talán valaki bővebben fel tudná világosítani a kromatográfiás részt.
A legjobb információ erre vonatkozóan nyilvánosan elérhető az analitikai kémiai, törvényszéki kémiai, toxikológiai és bűnüldözési kémiai online lapokban.
Egy másik megjegyzés. Én jéghideg vizet használok az extrakcióhoz. A tablettákat a lehető legfinomabbra töröm össze mozsárral és mozsárral, és egy olyan tartályba teszem, mint egy üres vényköteles üveg. Ezután minimális mennyiségű vizet adok hozzá, mondjuk 20ml-t 5 tabletta értékéhez, és 10 másodpercig erőteljesen rázom, majd vákuum alatt gyorsan megszűröm egy szabványos Buchner-tölcsérrel és szűrőpapírral. Ezután kétszer átmosom 10ml jeges vízzel. Ez minimalizálja a gélképződés mennyiségét . Így egy folyékony, tiszta kivonatot kapunk, amiből azonnal ki kell tudni csapolni a morfium bázist.