Przemyślenia/opinie dotyczące redukcji brzozy

New deal
Reaction score
2
Czy ktoś ma jakieś doświadczenia z redukcjami Birch, którymi chciałby się podzielić? Proszę bez metod jednogarnkowych, ale prawdziwe redukcje brzozy. Wiecznie próbowałem znaleźć pomocny film. Słyszałem, że synteza bezwodnego amoniaku jest również dość prosta.

William Dampier

🐝SuperModerator
Expert
🥷 RESIDENT 🥷
New deal
Reaction score
1,396
Bezwodny amoniak dostępny w handlu (w etanolu lub metanolu 2-4M) do redukcji sodu. Ale jeśli chodzi o ciekły amoniak w domu - zapomnij.

brianvene1

Newbie
New deal
Reaction score
13
Witam @ x9Ev3nTh0riz0n9x
Znalazłem to w oficjalnym dokumencie

Redukcja brzozy: odbywa się poprzez redukcję efedryny lub pseudoefedryny rozpuszczonym metalem
lub pseudoefedryny w obecności amoniaku.
Reakcja polega na zmieszaniu efedryny lub pseudoefedryny z bezwodnym amoniakiem gazowym i metalem sodowym lub litowym .
Następnie mieszaninę pozostawia się do odparowania amoniaku. Izolacja oleju metylowego odbywa się poprzez bezpośrednią ekstrakcję rozpuszczalnikiem i filtrację.
Produkt reakcji jest dalej oczyszczany przez utworzenie soli chlorowodorkowej i rekrystalizację.
i ponowną krystalizację. W nielegalnej praktyce redukcja Bircha jest zwykle przeprowadzana w jednoetapowej reakcji przy użyciu powszechnie dostępnego amoniaku i pasków litu z baterii. Pomimo tego, redukcja Bircha zwykle daje bardzo "czysty" produkt końcowy.
produkt końcowy. Kilka zanieczyszczeń specyficznych dla trasy, takich jak N-metylo-1-(1-(1,4-cykloheksadienylo))-
2-propanamina. Reakcja z udziałem bezwodnego amoniaku jest niebezpieczna, a eksplozje w tajnych laboratoriach nie są rzadkością.