Question Sprzęt laboratoryjny LSD?

kevin_smith_2

Don't buy from me
New Member
Reaction score
3
Witam!
Czy może mi Pan doradzić sprzęt laboratoryjny potrzebny do produkcji LSD?
Chcemy tylko obliczyć cenę założenia laboratorium.

HerrHaber

Don't buy from me
Resident
Language
🇬🇧
Reaction score
337
Przyzwoita płyta grzewcza z mieszadłem magnetycznym i dodatkowe mieszadło magnetyczne bez podgrzewania nie są konieczne, ale będą pomocne, wyparka obrotowa i źródło próżni są wysoce wskazane, właściwie próżnia jest koniecznością (istnieje pompa wodna lub aspirator do miękkiej próżni i pompa olejowa do silnej, ale pompa membranowa jest najlepsza dla chemii), atmosfera obojętna jest również dobrym pomysłem, aby być bezpiecznym i uzyskać wyższe plony, szkło to dłuższa lista, ale sugeruję zakup standardowego zestawu i stojaków z zaciskami, które nadal będą wymagały ogólnego szkła kupowanego osobno (zlewki i erlenmeyery).(...) To jest tylko to, co mogę powiedzieć, bez wysiłku skrupulatności w projektowaniu laboratorium. Są też inne rzeczy, takie jak wyciąg oparów, który powinieneś zbudować, jeśli nie chcesz kupować prawdziwego.

HerrHaber

Don't buy from me
Resident
Language
🇬🇧
Reaction score
337
Muszę podkreślić, że nie należy próbować tego jako pierwszego projektu chemicznego, ponieważ najprawdopodobniej będzie to frustrująco nieudane, a przede wszystkim marnotrawstwo niektórych materiałów, które należy traktować z szacunkiem. Istnieje nowoczesna metoda syntezy, ale nadal wymaga ona raczej umiarkowanego lub zaawansowanego pojęcia o tym, co robisz. Nie zapominaj o toksyczności, wypadkach, czerwonym świetle i najlepiej wykonanym na zamówienie czerwonym szkle. CHEMIA JEST PRÓBĄ, więc trzeba przejść na wyższy poziom, zaczynając od probówki.

kevin_smith_2

Don't buy from me
New Member
Reaction score
3
Jeśli kupimy destylację krótkiej ścieżki, czy możemy pominąć wyparkę obrotową? Jaka jest również specyfika/wydajność sprzętu? Czy nie potrzebujemy również pieca próżniowego? Dziękujemy za szczegółową odpowiedź! Będę bardzo wdzięczny!

archae

Don't buy from me
Resident
Language
🇬🇧
Reaction score
71
Piece próżniowe są niezwykle drogie, a potrzebę ich posiadania można łatwo obejść, istnieją inne sposoby na zastosowanie próżni podczas ogrzewania, choć mniej wygodne.
Jeśli chodzi o wyparki obrotowe, są one bardzo przydatne przy pracy z dużymi ilościami rozpuszczalników, które wymagają szybkiego odparowania, ale tak samo jak w przypadku pieców próżniowych: można się bez nich obejść. Najpierw stworzyłbym podstawowe laboratorium, w którym można przeprowadzać reakcje w argonie lub azocie, a dopiero po usprawnieniu procesu można zwiększyć skalę za pomocą droższego sprzętu.