Synteza NBS?

Rabidreject

Don't buy from me
Resident
Language
🇬🇧
Reaction score
46
Hej ludzie,

Czy ktoś stworzył własny NBS?
Czy jest to tak proste, jak zrobienie wodnego roztworu sukcynimidu, uczynienie go lekko zasadowym i wprowadzanie bromu kropla po kropli?

Próbowałem reakcji substytucji elektrofilowej na 2c-h i mam problemy z uzyskaniem czegokolwiek.

Myślę, że nawaliłem dodając brom do 2c-h pod lodem (zapominając o tym, jak łatwo zamarza GAA!), dlatego pomyślałem, że zamiast tego mogę spróbować bromowania sukcynimidu.
Co o tym sądzisz?

HerrHaber

Don't buy from me
Resident
Language
🇬🇧
Reaction score
342
Bro Mam tu tylko NBS i nie mam bromu, więc czuję się nieco urażony, ponieważ myślałem, że NBS nie jest taki świetny.

Rabidreject

Don't buy from me
Resident
Language
🇬🇧
Reaction score
46
Dlaczego to jest obraźliwe?
Nie uważałem bromu za świetny haha, dlatego pomyślałem, że zrobię trochę NBS...

Br2 działał, ale uzyskiwałem dość kiepskie plony i nienawidziłem otwierania fiolki, którą miałem, ponieważ jest przerażająca, a wzmacniacze, które mam, nie mają "góry", której można by się chwycić, aby ją otworzyć.

Dlatego pomyślałem, że zrobię trochę NBS przy użyciu NaBr i H2O2.

Rabidreject

Don't buy from me
Resident
Language
🇬🇧
Reaction score
46
Och i tak, udało mi się uzyskać produkt z mojej pierwszej próby, ale wydajność była gówniana, a także irytujące było radzenie sobie z bromem.

Miałem też jakiś dziwny problem z rozpuszczalnością, w którym odzyskanie produktu z GAA było niesamowicie irytujące i po prostu nie chciało się rozbić - być może ma to związek z faktem, że używałem soli siarczanowej i nie sądzę, żebym widział kogoś innego używającego siarczanu.

W każdym razie skończyło się na tym, że po prostu go uwolniłem i ponownie zasoliłem.

Chodziło mi bardziej o to, że myślałem, że jeśli mogę zrobić trochę NBS, to z pewnością mogę też zrobić trochę NIS, co prawdopodobnie ułatwi i przyspieszy syntezę 2c-I.