Question Oczyszczanie kwasu siarkowego

bordello

Don't buy from me
Resident
Reaction score
8
Chcę oczyścić mój 50% kwas siarkowy. Chcę zredukować ilość wody. Co powinienem zrobić, po prostu zagotować go do 90-100 stopni Celsjusza?

WillD

Expert
Reaction score
1,085
W jakim celu potrzebujesz kwasu?

bordello

Don't buy from me
Resident
Reaction score
8
Kwas siarkowy do produkcji oleju Amphetamin Form. Nie ze szkodliwych powodów

FENTAMAS

Don't buy from me
Resident
Language
🇺🇸
Reaction score
73
Wlej 50% kwas H2SO4 do dużej zlewki borokrzemianowej (nie więcej niż połowę), owiń folią aluminiową i podgrzewaj na elektrycznej płycie grzejnej, aż objętość zmniejszy się do połowy początkowego rozmiaru lub pojawią się białe opary. Uzyskuje się około 75-80%. Temperatura mieszaniny wyniesie ponad 200 * C
Jeśli chcesz uzyskać 98%, powinieneś podgrzać 80% kwas w kolbie okrągłodennej w temperaturze 350-400 C (temperatura zewnętrzna), aby oddestylować całą wodę. Użyj skraplacza powietrznego lub długiej rurki. Nie używaj chłodzenia wodą. Nie używaj próżni.

HHH

Don't buy from me
Resident
Language
🇺🇸
Reaction score
8
Używaj także stiringu, aby uniknąć bąbelków, które rozpryskują się wszędzie

FENTAMAS

Don't buy from me
Resident
Language
🇺🇸
Reaction score
73
Nie wszystkie pręty magnetyczne wytrzymują tak trudne warunki, większość tanich prętów rozmagnesowuje się w temperaturach tak niskich jak 180*C. Nie każdy ma też tak potężne magnetyczne płyty grzejne, które są w stanie osiągnąć ponad 500*C, w przeciwnym razie nigdy nie osiągniesz temperatury wewnętrznej zbliżonej nawet do 300*C.
Zapomniałem tylko wspomnieć o gotowaniu wiórów z pokruszonej białej ceramiki, której użyłem w drugim etapie.
W przypadku pierwszego etapu nie jest to w ogóle konieczne, co więcej, wrzenie nastąpi tylko w ciągu pierwszej godziny lub krócej, później nastąpi tylko odparowanie. (mój zestaw to zlewka 3L i tania płyta grzewcza 1,5kW z przekaźnikiem termicznym).

• Like
Reactions: HHH