Question Czy potrzebna jest próżnia podczas destylacji freebase z parą wodną?

MadHatter

Don't buy from me
Resident
Solutions
1
Reaction score
408
Właśnie skończyłem syntezator amf i teraz muszę destylować wolną bazę z parą wodną. i wtedy moja maszyna próżniowa się psuje. Skurwiel.
Nigdy wcześniej nie destylowałem oleju z parą pod normalnym ciśnieniem, zawsze zakładałem, że 100 C może go uszkodzić? Czy muszę czekać na nową pompę? (fucketifucketifucketi)

prime minister

Don't buy from me
New Member
Reaction score
0
Można destylować z parą wodną bez problemu przy ciśnieniu powietrza, wystarczy upewnić się, że temperatura termometru wynosi maksymalnie 98,5°C i robić to powoliyy...... Może zajmuje to więcej czasu, jak mi się wydaje.

OrgUnikum

Don't buy from me
Resident
Language
🇬🇧
Reaction score
302
Destylacja parowa w ogóle nie działa z próżnią. Ilość amfetaminy w wodzie zmniejsza się przy obniżonym ciśnieniu, a zwiększa przy podwyższonym ciśnieniu i temperaturze (ale wtedy istnieje również ryzyko współdestylacji niepożądanych zanieczyszczeń). Szybkość destylacji parowej zależy w większym stopniu od powierzchni cieczy w kolbie i średnicy otworu kolby oraz połączenia ze skraplaczem, a w mniejszym od zastosowanego ciepła. Dlatego należy napełnić kolbę nie więcej niż do połowy, minimalizując powierzchnię i użyć kolby z szeroką szyjką, taką jak NS45 i taką samą średnicą aż do skraplacza. Kolba musi być w pełni odizolowana, aby uniknąć kondensacji wstecznej. Jeśli jest to zrobione prawidłowo, nie jest tak powolne, jak wielu twierdzi, ale nadal wymaga czasu.