- Language
- 🇺🇸
- Reaction score
- 5
Co jest nie tak z tą prostą metodą SnB?
01 - Używam butelki po coli o pojemności 600 ml lub 1 l, wyczyszczonej i suchej.
02 - Dodaję 50g proszku azotanu amonu (wyjętego z zimnych opakowań i zmielonego).
03 - Wsypuję 13 g tabletek, czyli 48 tabletek po 30 mg PSE = 1,44 g.
04 - Dodaję 250 ml białego gazu do butelki o pojemności 600 ml lub 400 ml do butelki o pojemności 1 l.
05 - rozcinam baterię, albo Panasonic Lithium AA, albo baterię CR123A 3V.
06 - szybko oddzielam lit od reszty i wyciągam go z baterii. Powiedziano mi, żeby pociąć go na małe kwadraty, ale czując pośpiech, czasami po prostu składam go na kilka kawałków. Nie mogę ciąć metalowymi nożycami, prawda?
07 - Dobrze wstrząsam przed dodaniem NaOH (również 50 g).
08 - Wstrząsam ponownie
09 - jeśli po kilku minutach nie widzę żadnej reakcji. Dodaję 5 ml wody.
10 - zwykle zajmuje to mniej niż 60 sekund, zanim wszystko zacznie się poruszać.
11 - widzę mnóstwo nowych pomarańczowych rzeczy poruszających się wokół. czasami lit się świeci. pojawiły się również złote bryłki.
12 - sprawdzam ciśnienie w butelce, naciskając ją
13 - kiedy jest naprawdę ciężko; pozwalam, aby trochę ciśnienia uciekło przez szybkie odpowietrzenie.
14 - po mniej niż 15 minutach butelka zostaje przedziurawiona na dnie, a większość płynu zostaje utracona.
15 - Próbowałem zaoszczędzić trochę i gazować HCl, ale nic się nie wytrąciło.
16 - wydajność wynosi zero/null.
Alternatywa:
- Czasami najpierw przygotowuję lit w paliwie, a następnie dodaję NH₄NO₃ + zawartość pigułki.
- Próbowałem użyć taśmy Gorilla, aby wzmocnić dno.
- Czy mógłbym wypróbować mieszadło magnetyczne, aby utrzymać wszystko w ruchu przez cały czas? Potrzebowałbym innego naczynia reakcyjnego.
01 - Używam butelki po coli o pojemności 600 ml lub 1 l, wyczyszczonej i suchej.
02 - Dodaję 50g proszku azotanu amonu (wyjętego z zimnych opakowań i zmielonego).
03 - Wsypuję 13 g tabletek, czyli 48 tabletek po 30 mg PSE = 1,44 g.
04 - Dodaję 250 ml białego gazu do butelki o pojemności 600 ml lub 400 ml do butelki o pojemności 1 l.
05 - rozcinam baterię, albo Panasonic Lithium AA, albo baterię CR123A 3V.
06 - szybko oddzielam lit od reszty i wyciągam go z baterii. Powiedziano mi, żeby pociąć go na małe kwadraty, ale czując pośpiech, czasami po prostu składam go na kilka kawałków. Nie mogę ciąć metalowymi nożycami, prawda?
07 - Dobrze wstrząsam przed dodaniem NaOH (również 50 g).
08 - Wstrząsam ponownie
09 - jeśli po kilku minutach nie widzę żadnej reakcji. Dodaję 5 ml wody.
10 - zwykle zajmuje to mniej niż 60 sekund, zanim wszystko zacznie się poruszać.
11 - widzę mnóstwo nowych pomarańczowych rzeczy poruszających się wokół. czasami lit się świeci. pojawiły się również złote bryłki.
12 - sprawdzam ciśnienie w butelce, naciskając ją
13 - kiedy jest naprawdę ciężko; pozwalam, aby trochę ciśnienia uciekło przez szybkie odpowietrzenie.
14 - po mniej niż 15 minutach butelka zostaje przedziurawiona na dnie, a większość płynu zostaje utracona.
15 - Próbowałem zaoszczędzić trochę i gazować HCl, ale nic się nie wytrąciło.
16 - wydajność wynosi zero/null.
Alternatywa:
- Czasami najpierw przygotowuję lit w paliwie, a następnie dodaję NH₄NO₃ + zawartość pigułki.
- Próbowałem użyć taśmy Gorilla, aby wzmocnić dno.
- Czy mógłbym wypróbować mieszadło magnetyczne, aby utrzymać wszystko w ruchu przez cały czas? Potrzebowałbym innego naczynia reakcyjnego.