Gdzie kupić kwas d-winowy?

Nitecore20

Don't buy from me
Resident
Language
🇺🇸
Reaction score
1
Witam. Czy ktoś może mi powiedzieć, gdzie można dostać kwas d-winowy w UE? Powiedzieli, że nie jest konieczne kupowanie tego drogiego towaru od dostawców chemikaliów... Powiedzieli również, że można go również znaleźć w supermarketach itp. Ale czy to jest d- jsomer?

Pozdrawiam

Ihatemybitchwife

Don't buy from me
New Member
Reaction score
2
Dyskont Laboratorium ma taką możliwość.

Nitecore20

Don't buy from me
Resident
Language
🇺🇸
Reaction score
1
Tak, wiem - ale bardzo drogie. Ale dzięki za odpowiedź

UWe9o12jkied91d

Don't buy from me
Resident
Reaction score
510
Deals
5
Jest nieco droższy niż standardowy w sklepach winiarskich w moim kraju.

Mr Good Cat

Don't buy from me
Resident
Reaction score
112
Tak, brachu!!! To kurewsko dziwne, ale wszystko, co widzę w moich sąsiednich krajach (UE), to 250 EUR za 100 gr. W Chinach jest to około 10 EUR za 100 gr.
Do kurwy nędzy, co się dzieje z tym światem?!!!!

Gale

Don't buy from me
Resident
Reaction score
50
Robisz lizergamid? :p

UWe9o12jkied91d

Don't buy from me
Resident
Reaction score
510
Deals
5
prawdopodobnie tylko rozdzielanie enancjomerów

MadHatter

Don't buy from me
Resident
Solutions
1
Reaction score
425
No. Thats kwas L-winowy. Zrozumieć różnicę.

Też się nad tym zastanawiam. Naprawdę trudno go znaleźć u któregokolwiek z moich zwykłych dostawców, w tym labdiscounter. Mają go, ale wymaga deklaracji użytkownika końcowego, a każde zamówienie jest prawdopodobnie zgłaszane.

UWe9o12jkied91d

Don't buy from me
Resident
Reaction score
510
Deals
5
Uważam, że każdy będzie działał d lub l, jeśli celem jest oddzielenie racemicznego roztworu wolnej zasady, pamiętam, że czytałem to tutaj. l lub d wytrąci tylko część l, ale znowu mogę się mylić.

MadHatter

Don't buy from me
Resident
Solutions
1
Reaction score
425
Tak, możesz się mylić. Będziesz potrzebował kwasu D-winowego.

Saul

Don't buy from me
Resident
Reaction score
134
Istnieje również kwas DL-winowy CAS 133-37-9
jest to substancja legalna w Europie, więc wiedząc o tym najlepiej zamawiać u źródła
również w celu uniknięcia deklaracji użytkownika nawet bez wiedzy w Holandii.
Te holenderskie sklepy internetowe LAB są skarbem dla informatorów prawnych. nawet schodzą poniżej normalnej ceny tylko po to, aby uzyskać informacje.

UWe9o12jkied91d

Don't buy from me
Resident
Reaction score
510
Deals
5
O tak, masz całkowitą rację. Teraz, kiedy wróciłem i przeczytałem D(+) i D(-) były równoważne, a nie l i d

MadHatter

Don't buy from me
Resident
Solutions
1
Reaction score
425

Nie bardzo widzę sens używania kwasu DL-winowego. Czy nie spowodowałoby to po prostu wytrącenia obu izomerów jako soli winowych i nie wyizolowałoby żadnego z nich?

Poza tym, być może się mylę. Może kwas L-winowy może być użyty do wytrącenia izomeru L amfetaminy, pozostawiając dekstro w roztworze. Ale czytałem również, że kwas L-winowy jest bardziej rozpuszczalny w wodzie, co sprawiłoby, że izomer L związany z kwasem L-winowym byłby trudniejszy do wyizolowania z roztworu. Badania z mojej strony trwają, ale jeśli któryś z naszych ekspertów chciałby się wypowiedzieć na ten temat, byłoby świetnie.
Jest to świetne źródło informacji na temat rozdzielczości enancjomerów, ale dopiero zacząłem pracować nad ogromną ilością źródeł: https://www.thevespiary.org/talk/index.php?topic=20031.0

MadHatter

Don't buy from me
Resident
Solutions
1
Reaction score
425
Ok, myślę, że skończyłem. Poprawiam się. Prawdopodobnie można użyć kwasu L-winowego do wytrącenia L-izomeru zarówno mety, jak i amfy. Jest to opisane tutaj:

Tylko uwaga: nomenklatura może być pomieszana. Kwas L-winowy jest nazywany kwasem DEXTRO-winowym, a kiedyś był nazywany kwasem d-winowym(z małej litery D). Kwas D-winowy to kwas LEVO-winowy i kiedyś był nazywany kwasem l-winowym (małą literą L). Przez chwilę mnie to zmyliło. W tekście, do którego link zamieściłem powyżej, używana jest stara nomenklatura pisana małymi literami. Kiedy już to zrozumiesz, jest to całkiem łatwe do naśladowania.

Saul

Don't buy from me
Resident
Reaction score
134
Istnieją trzy stereoizomeryczne formy kwasu winowego:

(1) dekstrozowy kwas winowy (kwas d-winowy) występujący w winogronach i kilku innych owocach,

(2) lewoskrętny kwas winowy (kwas l-winowy) otrzymywany głównie przez rozdzielenie racemicznego kwasu winowego,

(3) forma mezo- lub achiralna. Racemiczny kwas winowy (równa mieszanina kwasu d- i l-winowego) jest przygotowywany komercyjnie przez katalizowane molibdenem lub wolframem utlenianie bezwodnika maleinowego nadtlenkiem wodoru.

Nitecore20

Don't buy from me
Resident
Language
🇺🇸
Reaction score
1
Więc ten, który można dostać w sklepie Brewer, kwas L-winowy, może być również używany do naszej pracy?

Saul

Don't buy from me
Resident
Reaction score
134

należy sprawdzić etykietę dla numeru cas
z tym numerem można zajrzeć tutaj w tym temacie.

MadHatter

Don't buy from me
Resident
Solutions
1
Reaction score
425
Tak, kwas L-winowy jest taki sam jak kwas d-winowy. Ale NIE jest tym samym, co kwas D-winowy. Zwróć uwagę na różnicę między małą literą d a wielką literą D. Kwas L-winowy to jedyny rodzaj, jaki znajdziesz w sklepie piwowarskim. Ale zamówiłbym go w jakiejś firmie chemicznej online lub ewentualnie w serwisie eBay.

MadHatter

Don't buy from me
Resident
Solutions
1
Reaction score
425
Proszę bardzo, stereochemia 1.01:

Przedrostki l i d są po prostu skrótami od dextrorotary lub levorotary: w którą stronę cząsteczka obraca spolaryzowane światło. "l" =levo = w lewo, "d" = dextro = w prawo. Ale te przedrostki są stare i nie są już używane.
W nowoczesnej nomenklaturze zostały one zastąpione przez (+) dla dextro i (-) dla levo.

Przedrostki L i D (duże litery) odnoszą się do projekcji cząsteczek Fischera i nie mają nic wspólnego z tym, jak obracają światło, ale w jakim kierunku kluczowe części cząsteczki są rysowane w tym znormalizowanym modelu. W tym przypadku są one w rzeczywistości ODWRÓCONE w stosunku do przedrostków d i l : d to L, a l to D.

Tak więc kwas L-(+)-winowy oznacza: "cząsteczkę kwasu winowego, która jest narysowana w projekcji Fischera z odpowiednią grupą skierowaną w lewoi obraca światło spolaryzowane w prawo", a.k.a dextrorotary, a.k.a dextro, a.k.a kwas d-winowy. Jest to naturalna forma kwasu winowego.

I oczywiście odwrotnie dla kwasu D-(-)-winowego.

O ile dobrze rozumiem, oba izomery kwasu winowego mogą być używane do rozdzielania enancjomerów amfetamin. Jeśli użyjesz kwasu D-( -)-winowego, otrzymasz kryształy d-amf/D-winianu, a jeśli użyjesz kwasu L-(+)-winowego , otrzymasz kryształy l-amf/L-winianu.
Użycie kwasu DL-winowego byłoby absolutnie bezużyteczne, ponieważ nie rozdzieliłoby niczego: oba enancjomery rozbiłyby się.