- Reaction score
- 14
Cześć wszystkim pięknym duszom z bbgate
Mam kilka informacji wraz z pytaniami dotyczącymi syntezy MDMB-4en-PINACA // metylo-3,3-dimetylo-2-(1-(pent-4-en-1-ylo)-1H-indazolo-3-karboksamido)butanianu // C20H27N3O3 // nr CAS. 2504100-70-1 (również potocznie i niepoprawnie znany jako 5cl-adb-a lub po prostu "5CL").
Na końcu tego postu zostawię opis syntezy, którą przeprowadzam. Mam również dostosowane wagi dla 50g, 100g i 500g, które możesz mi wysłać, jeśli jesteś zainteresowany.
Na marginesie: z powodzeniem zsyntetyzowaliśmy ADB-BUTINACA wiele razy, stosując niemal identyczną procedurę, po prostu zastępując 5-bromo-1-penten 1-bromobutanem i innym głównym składnikiem, którego tożsamości nie jestem pewien.
Nie było absolutnie żadnych problemów z krystalizacją ADBB po prostu wrzucając zawartość reakcji do lodowatej wody. Z tego, co słyszymy o innych trudnościach, obawiamy się, że może to być większy problem z syntezą MDMB-4en-PINACA.
Ogólne informacje mogą być poprawne lub nie:
Informacje o mechanizmie:
Moje pytania:
Przed moimi pytaniami dotyczącymi różnych warunków reakcji i ilości odczynników, byłbym bardzo wdzięczny za wszelkie poprawki lub wskazówki dotyczące mojego powyższego zrozumienia ^ od każdego, kto ma jakiekolwiek pojęcie, o czym mówią (w przeciwieństwie do mnie, lol).
Składniki:
Głównym składnikiem jest najprawdopodobniej MDMB-INACA lub N-metylo-1H-indazolo-3-karboksyamid
Uwaga: zarówno DMF, jak i 5-bromo-1-penten rozpuszczają wiele tworzyw sztucznych - więc trzymaj się z dala od plastiku.
①. Główny składnik, 1kg (3.456mol)
②. DMF, 2,5 litra
③. Węglan potasu, 720 g (5,2 mol)
④. 5-bromo-1-penten, 515 g lub 410 ml (3,455 mol)
Kroki:
Dodaj ①②③ do kolby reakcyjnej, włącz mieszanie i podgrzej do 60-70°C
Powoli dodawać ④ w ciągu 1 godziny, reagować przez kolejne 2-3 godziny, a następnie wyłączyć mieszanie i schłodzić do temperatury pokojowej.
Jak uzyskać gotowy produkt:
Jeśli otrzymasz oleisty produkt końcowy, w razie potrzeby pomożemy Ci zrobić z niego kryształy, ale olej będzie działał równie dobrze w przypadku c-liquidów / robienia sprayów lub roztworu do zanurzania papieru. Poniższa druga metoda ekstrakcji jest bardziej zaawansowana, ale pozwoli uzyskać kryształy przypraw o najwyższej czystości.
Druga metoda ekstrakcji (ekstrakcja rozpuszczalnikiem, destylacja próżniowa, rekrystalizacja):
Korzystając z tej drugiej metody, otrzymasz produkt wolny od większości zanieczyszczeń. Zanieczyszczenia pozostawione w pierwszej metodzie ekstrakcji to głównie niewielka ilość 2-podstawionych zanieczyszczeń, które nie wpływają na ogólną jakość ani toksyczność produktu.
Jedyną literaturą, w której udało mi się znaleźć jakiekolwiek istotne informacje na temat syntezy tego związku, był następujący artykuł: https://sci-hub.ru/https://doi.org/10.1002/dta.3037 ||
"Poddając kwas 1-(pent-4-en-1-ylo)-1H-indazolo-3-karboksylowy (43, 230 mg, 1.00 mmol, 1.00 equiv.) i chlorowodorek metylo (S)-2-amino-3,3-dimetylobutanianu (200 mg, 1.10 mmol, 1.10 equiv.) do ogólnej procedury A dały, po oczyszczeniu przez chromatografię flash (heksan:EtOAc 95:5 do 85:15), 12 jako bezbarwne, niskotopliwe ciało stałe (246 mg, 57%). Rf 0,49 (heksan:EtOAc 80:20);
Gdzie ogólna procedura A jest następująca: Do roztworu odpowiedniego kwasu karboksylowego (0.50 mmol, 1.00 equiv.) w DMF (2 ml) dodano odpowiednią aminę lub odpowiadającą jej sól chlorowodorkową (0.55 mmol, 1.10 equiv.), HOBtH2O
(84,2 mg, 0,55 mmol, 1,10 równ.), EDCHCl (144 mg, 0,75 mmol, 1,50 równ.) i trietyloaminę (0,28 ml, 2,00 mmol, 4,00 równ.). Powstałą zawiesinę
Powstałą zawiesinę mieszano w temperaturze otoczenia przez 24 godziny, po czym dodano H2O (18 ml) i EtOAc (20 ml) i oddzielono warstwy. Fazę wodną ekstrahowano EtOAc (3 × 30 ml), a połączone substancje organiczne przemyto H2O (3 × 30 ml) i solanką (30 ml), wysuszono (MgSO4), przefiltrowano, a rozpuszczalnik odparowano pod zmniejszonym ciśnieniem. Surowe produkty oczyszczono za pomocą chromatografii flash."
Przepraszam za tak długi post, chciałem być wyczerpujący z wszelkimi informacjami, które dostarczyłem i z pytaniami, które mam. Mam nadzieję, że każdy zainteresowany nie miał problemów z przebrnięciem przez to! Jeśli tak się stało, daj mi znać, a dokonam pewnych zmian
Później opublikuję kilka postów na temat tego, jak wytwarzać płyny c, spraye, roztwory do zanurzania oraz jak tworzyć mocne, czyste papiery, które dostaną się do obiektów. Mam wyczerpujące informacje na temat wysyłania książek z amazon, barnes & noble, lokalnych księgarni itp. Jeśli chcesz uzyskać te informacje teraz, skontaktuj się ze mną na komunikatorze sesji - ID: 057752929f128c5fc14fc80a527f7696a9b2b6f53cdcc933fad65a1746bbb0186a
Pamiętajcie wszyscy... ten, kto kontroluje przyprawę, kontroluje wszechświat!
Mam kilka informacji wraz z pytaniami dotyczącymi syntezy MDMB-4en-PINACA // metylo-3,3-dimetylo-2-(1-(pent-4-en-1-ylo)-1H-indazolo-3-karboksamido)butanianu // C20H27N3O3 // nr CAS. 2504100-70-1 (również potocznie i niepoprawnie znany jako 5cl-adb-a lub po prostu "5CL").
Na końcu tego postu zostawię opis syntezy, którą przeprowadzam. Mam również dostosowane wagi dla 50g, 100g i 500g, które możesz mi wysłać, jeśli jesteś zainteresowany.
Na marginesie: z powodzeniem zsyntetyzowaliśmy ADB-BUTINACA wiele razy, stosując niemal identyczną procedurę, po prostu zastępując 5-bromo-1-penten 1-bromobutanem i innym głównym składnikiem, którego tożsamości nie jestem pewien.
Nie było absolutnie żadnych problemów z krystalizacją ADBB po prostu wrzucając zawartość reakcji do lodowatej wody. Z tego, co słyszymy o innych trudnościach, obawiamy się, że może to być większy problem z syntezą MDMB-4en-PINACA.
Ogólne informacje mogą być poprawne lub nie:
- Łańcuch 1-alkilowy jest dodawany do MDMB-INACA poprzez substytucję nukleofilową.
- MDMB-INACA (działa jako substrat, nukleofil, który zastąpi atom bromu) reaguje z 5-bromo-1-pentenem (działa jako elektrofil) w obecności węglanu potasu (działa jako zasada w tej reakcji, dostarczając jony wodorotlenkowe (OH-) niezbędne do podstawienia).
- Reakcja ta jest przeprowadzana w polarnym rozpuszczalniku aprotycznym, N,N-dimetyloformamidzie (DMF).
- 5-bromo-1-penten: związek ten służy jako elektrofil - atom węgla związany z bromem jest pozbawiony elektronów i poszukuje bogatych w elektrony odczynników, z którymi mógłby reagować.
- Nukleofilowy atak OH- na karbokation pośredni prowadzi do podstawienia bromu w MDMB-INACA.
- Produkt końcowy powstaje przez zastąpienie bromu grupą pent-4-en-1-ylową z 5-bromo-1-pentenu.
Informacje o mechanizmie:
- Ogólny mechanizm to proces substytucji nukleofilowej (SN1), poniżej przedstawiłem etapy, które moim zdaniem należy wykonać:
- Tworzenie karbokationu: 5-bromo-1-penten ulega heterolitycznemu rozszczepieniu wiązania C-Br, tworząc karbokation pośredni.
- Atak nukleofilowy: MDMB-INACA (nukleofil) atakuje elektrofilowy węgiel karbokationu - brom zostaje zastąpiony grupą pent-4-en-1-ylową z 5-bromo-1-pentenu.
Moje pytania:
Przed moimi pytaniami dotyczącymi różnych warunków reakcji i ilości odczynników, byłbym bardzo wdzięczny za wszelkie poprawki lub wskazówki dotyczące mojego powyższego zrozumienia ^ od każdego, kto ma jakiekolwiek pojęcie, o czym mówią (w przeciwieństwie do mnie, lol).
- Widzę różne temperatury reakcji, w zakresie 60-80 ° C, wraz z różnymi czasami reakcji, w zakresie od 2 do 5 godzin całkowitego mieszania w tych temperaturach.
- Czy ktoś wie, jakie są idealne warunki dla tej reakcji?
- Węglan potasu jest wysoce nierozpuszczalny w DMF, przynajmniej w temperaturze pokojowej (według literatury rozpuszczalność wynosi 7,5 g K2CO3 na 1000 ml DMF w 25 ° C), ale zauważyłem również, wykonując wiele syntez ADB-BUTINACA, że znaczna część k2co3 pozostaje nierozpuszczona podczas reakcji, nawet w temperaturze 80-90 ° C
- Syntezy adbb wydają się działać dobrze bez całkowitego rozpuszczenia K2CO3.
- Pomyślałem tylko, że wydajność można by poprawić, gdyby K2CO3 był całkowicie rozpuszczony w roztworze, ale być może nie jest to konieczne
- Czy rozpuszczenie k2co3 nie miałoby znaczenia tylko wtedy, gdyby po prostu działał jako zmiatacz, co, jeśli się nie mylę, nie jest podstawową funkcją k2co3 w tej reakcji?
- Widzę różne zakresy dla ilości rozpuszczalnika (2-3L DMF), ilości 5-bromo (465g-515g) i ilości k2co3 (700g-856g).
- użycie równomolowych ilości MDMB-INACA i 5-bromo-1-pentenu powinno wskazywać na użycie około 515 g 5-bromo na kg MDMB-INACA (około 3,5 mola) - czy powinienem użyć molowego nadmiaru 5-bromo, nadmiaru MDMB-INACA, czy też równomolowy jest w porządku?
- Czy powinienem bardziej skłaniać się ku 2 lub 3 litrom DMF?
- Czy duży nadmiar k2co3 wpłynie na reakcję? 700 g to już znaczny nadmiar molowy (ok. 5,2 mola), wiem, że nadmiar zwiększy szybkość reakcji, dostarczając więcej jonów wodorotlenkowych, ale co z możliwością konkurujących reakcji eliminacji lub zmiany regioselektywności reakcji?
- Czy woda zakłóci reakcję? Czy użycie bezwodnego k2co3 / DMF jest bardzo ważne?
- Widziałem, że niektórzy mają problemy z krystalizacją produktu końcowego, będąc w stanie uzyskać tylko oleiste pozostałości, gdy używają wody z lodem do końcowego etapu krystalizacji bezpośrednio z mieszaniny reakcyjnej (metoda 1, przedstawiona w moim opisie poniżej), w przeciwieństwie do dwukrotnej ekstrakcji DCM, zatężania do sucha pod próżnią i rekrystalizacji z bezwodnego etanolu (metoda 2) - czy ktoś tutaj był w stanie uzyskać stały produkt z pierwszej metody? (procedury opisane w moim artykule poniżej)
- Zdaję sobie sprawę, że wiele chińskich laboratoriów zaprzestało produkcji głównego składnika MDMB-INACA, chociaż sprzedawca, z którym współpracuję, wydaje się go oferować, chociaż nie poda żadnej nazwy IUPAC ani numeru Cas. Czy jest prawdopodobne, że w rzeczywistości sprzedają mi zupełnie inny prekursor niż MDMB-INACA, który nadal działa w celu wytworzenia noidu za pomocą tej procedury?
- Wreszcie, moje ostatnie pytanie odnosi się do komentarza w następującym wątku: https://bbgate.com/threads/5cl-synthesis-kits-china.1247/
- użytkownik /u/BackstagePanther pisze: "Masz rację, że reakcja z 5-bromo-1-pentenem daje 5cl, niemożliwe do krystalizacji, a ja zgłosiłem reakcję tego samego prekursora z 1-bromo-5-fluoropentanem i otrzymanie silniejszego produktu, i przypuszczam, że jest to 1971007-89-2, izomer S (lub prawdopodobnie mieszanina racemiczna)".
- moje pytanie brzmi, czy zastąpienie 5-bromo-1-pentenu 1-bromo-5-fluoropentanem nie dałoby 5F-MDMB-PICA? (tak powiedział mi chiński sprzedawca)
Opis procedury syntezy
Składniki:
Głównym składnikiem jest najprawdopodobniej MDMB-INACA lub N-metylo-1H-indazolo-3-karboksyamid
Uwaga: zarówno DMF, jak i 5-bromo-1-penten rozpuszczają wiele tworzyw sztucznych - więc trzymaj się z dala od plastiku.
①. Główny składnik, 1kg (3.456mol)
②. DMF, 2,5 litra
③. Węglan potasu, 720 g (5,2 mol)
④. 5-bromo-1-penten, 515 g lub 410 ml (3,455 mol)
Kroki:
Dodaj ①②③ do kolby reakcyjnej, włącz mieszanie i podgrzej do 60-70°C
Powoli dodawać ④ w ciągu 1 godziny, reagować przez kolejne 2-3 godziny, a następnie wyłączyć mieszanie i schłodzić do temperatury pokojowej.
Jak uzyskać gotowy produkt:
- Wlać całą mieszaninę reakcyjną do wody z lodem, mieszając i dodając ją powoli (co najmniej podwójna ilość lodu w stosunku do wody, np. na 8 kg lodu : 2 kg wody). Otrzymany proszek jest produktem końcowym.
- Wyłów duże kawałki skrystalizowanego produktu końcowego i odłóż na bok, a następnie wlej całą mieszaninę lodu i wody do worka filtracyjnego (siatka 300), aby zebrać resztę produktu.
- Umieść odłożony produkt w worku siatkowym wraz z produktem już znajdującym się w worku po filtracji, którą właśnie wykonałeś, a następnie zalej cały gotowy produkt lodowatą wodą, aby zmyć nadmiar zanieczyszczeń.
- Mieszaninę lodu i wody można umieścić w lodówce na kilka godzin lub na noc, co może spowodować krystalizację większej ilości produktu.
- Niektórzy ludzie zawiązują szczelnie worek siatkowy i przepuszczają go przez pralkę/suszarkę BEZ OGRZEWANIA w celu wysuszenia w suszarce bębnowej, inni umieszczają produkt w eksykatorze próżniowym w celu wysuszenia pod próżnią, a większość po prostu kruszy produkt na drobne kawałki i pozostawia do wyschnięcia na powietrzu.
Jeśli otrzymasz oleisty produkt końcowy, w razie potrzeby pomożemy Ci zrobić z niego kryształy, ale olej będzie działał równie dobrze w przypadku c-liquidów / robienia sprayów lub roztworu do zanurzania papieru. Poniższa druga metoda ekstrakcji jest bardziej zaawansowana, ale pozwoli uzyskać kryształy przypraw o najwyższej czystości.
Druga metoda ekstrakcji (ekstrakcja rozpuszczalnikiem, destylacja próżniowa, rekrystalizacja):
- Po schłodzeniu mieszaniny reakcyjnej do temperatury pokojowej, dodać 2x ilość wody do roztworu i dodać 1L dichlorometanu (DCM) mieszając przez 10-20 minut
- Wyłącz mieszanie i pozostaw mieszaninę na 15 minut, pojawi się warstwa oleju i warstwa wody. Następny krok jest najłatwiejszy przy użyciu dużego lejka rozdzielającego.
- Wlej warstwę wody do innego pojemnika, dodaj 800 ml DCM i mieszaj przez 10-20 minut (lub wstrząsaj lejkiem separacyjnym z częstym odpowietrzaniem, jeśli używasz lejka sep), a następnie wyłącz mieszanie lub przestań wstrząsać i odstaw na 15 minut, a następnie usuń warstwę wody, pozostawiając kolejną warstwę oleju organicznego.
- Połącz 2 warstwy oleju, dodaj połowę ilości wody (1:2 - woda : olej) i mieszaj przez 10 minut, następnie wyłącz mieszanie i odstaw na 30 minut. Na koniec usuń warstwę wody.
- Weź warstwę oleju (zawierającą produkt) i destyluj ją pod próżnią (pod zmniejszonym ciśnieniem, aby nie przegrzać). W ten sposób skoncentrujesz olej (produkt) we wrzącej kolbie i zbierzesz/odzyskasz DCM z tego oleju jako pierwszą wrzącą frakcję.
- Zważ wagę oleju uzyskanego w wyniku destylacji, a następnie dodaj 1,5-krotność tej wagi bezwodnego etanolu podczas mieszania (powinno być blisko 1,5 kg etanolu). Jeśli mieszanie jest utrudnione, podgrzej lekko mieszaninę.
- Umieść powyższy roztwór w zamrażarce na 2 dni - zamieszaj roztwór pierwszego dnia zamrażania. Etanol nie zamarznie, ponieważ jego temperatura zamarzania wynosi poniżej -100°C, czyli znacznie poniżej temperatury konwencjonalnej zamrażarki.
- Po wyjęciu roztworu z zamrażarki będzie w nim kilka skrystalizowanych produktów końcowych. Użyj tkaniny filtracyjnej 300 mesh, aby odfiltrować ciało stałe i wysusz je naturalnie lub pod próżnią, aby uzyskać gotową krystaliczną przyprawę
Korzystając z tej drugiej metody, otrzymasz produkt wolny od większości zanieczyszczeń. Zanieczyszczenia pozostawione w pierwszej metodzie ekstrakcji to głównie niewielka ilość 2-podstawionych zanieczyszczeń, które nie wpływają na ogólną jakość ani toksyczność produktu.
Jedyną literaturą, w której udało mi się znaleźć jakiekolwiek istotne informacje na temat syntezy tego związku, był następujący artykuł: https://sci-hub.ru/https://doi.org/10.1002/dta.3037 ||
"Poddając kwas 1-(pent-4-en-1-ylo)-1H-indazolo-3-karboksylowy (43, 230 mg, 1.00 mmol, 1.00 equiv.) i chlorowodorek metylo (S)-2-amino-3,3-dimetylobutanianu (200 mg, 1.10 mmol, 1.10 equiv.) do ogólnej procedury A dały, po oczyszczeniu przez chromatografię flash (heksan:EtOAc 95:5 do 85:15), 12 jako bezbarwne, niskotopliwe ciało stałe (246 mg, 57%). Rf 0,49 (heksan:EtOAc 80:20);
Gdzie ogólna procedura A jest następująca: Do roztworu odpowiedniego kwasu karboksylowego (0.50 mmol, 1.00 equiv.) w DMF (2 ml) dodano odpowiednią aminę lub odpowiadającą jej sól chlorowodorkową (0.55 mmol, 1.10 equiv.), HOBtH2O
(84,2 mg, 0,55 mmol, 1,10 równ.), EDCHCl (144 mg, 0,75 mmol, 1,50 równ.) i trietyloaminę (0,28 ml, 2,00 mmol, 4,00 równ.). Powstałą zawiesinę
Powstałą zawiesinę mieszano w temperaturze otoczenia przez 24 godziny, po czym dodano H2O (18 ml) i EtOAc (20 ml) i oddzielono warstwy. Fazę wodną ekstrahowano EtOAc (3 × 30 ml), a połączone substancje organiczne przemyto H2O (3 × 30 ml) i solanką (30 ml), wysuszono (MgSO4), przefiltrowano, a rozpuszczalnik odparowano pod zmniejszonym ciśnieniem. Surowe produkty oczyszczono za pomocą chromatografii flash."
Przepraszam za tak długi post, chciałem być wyczerpujący z wszelkimi informacjami, które dostarczyłem i z pytaniami, które mam. Mam nadzieję, że każdy zainteresowany nie miał problemów z przebrnięciem przez to! Jeśli tak się stało, daj mi znać, a dokonam pewnych zmian
Później opublikuję kilka postów na temat tego, jak wytwarzać płyny c, spraye, roztwory do zanurzania oraz jak tworzyć mocne, czyste papiery, które dostaną się do obiektów. Mam wyczerpujące informacje na temat wysyłania książek z amazon, barnes & noble, lokalnych księgarni itp. Jeśli chcesz uzyskać te informacje teraz, skontaktuj się ze mną na komunikatorze sesji - ID: 057752929f128c5fc14fc80a527f7696a9b2b6f53cdcc933fad65a1746bbb0186a
Pamiętajcie wszyscy... ten, kto kontroluje przyprawę, kontroluje wszechświat!