Aluminium amalgam (Al/Hg) Summary

ACAB

🥷 RESIDENT 🥷
Language
🇺🇸
Reaction score
169
Następująca obserwacja: 15 minut po dodaniu wody do folii aluminiowej i soli rtęci mam ciemnoszary roztwór wodny z wieloma małymi bąbelkami, które tworzą pianę. Po wylaniu wody słyszę trzaski aluminium i unosi się biały dym, dużo białego dymu.

Czy spuściłem wodę za wcześnie, czy za późno?

Acidosis

🥷 RESIDENT 🥷
Reaction score
158
Zaobserwuj, że przepływ pęcherzyków jest stały bez zatrzymań i zaobserwuj, że folia aluminiowa jest już dobrze pokryta ciemnoszarymi śladami, a wtedy wiesz, że twój amalgamat jest gotowy do dalszego użycia... chroń się przed oparami rtęci, zawsze używaj ochrony, a wtedy wszystko będzie radością!!!.

G.Patton

Expert
🥷 RESIDENT 🥷
Solutions
3
Reaction score
3,806
Deals
1
Co to jest? Chłodnica zwrotna?
Jest potrzebny w syntezie amfetaminy (zajrzyj do tematu podręcznika!).
Nie, należy oczyścić amalgamat z kwasu (HNO3 powstaje po reakcji Al+Hg(NO3)2).
Sól Hg nie rozpuszcza się w tych rozpuszczalnikach.

diogenes

🥷 RESIDENT 🥷
Language
🇬🇧
Reaction score
111
Cześć Patton, miałem na myśli, że sól Hg pozostanie w wyrzuconej fazie wodnej, jej rozpuszczalność jest bardzo niska w IPA. Płukanie jest oczywiście zawsze zalecane.

G.Patton

Expert
🥷 RESIDENT 🥷
Solutions
3
Reaction score
3,806
Deals
1
>Rozpuszczalność Hg w IPA jest bardzo niska.
Sole Hg są niemieszalne z IPA. Można uniknąć płukania. Otrzymałem informację, że nie ma to żadnego wpływu na zawartość Hg w produkcie końcowym. Jeden z kolegów wykonał analizę metali dla amfetaminy i powiedział, że zawartość Hg wynosiła 0,0003-0,0004 mg/kg.

diogenes

🥷 RESIDENT 🥷
Language
🇬🇧
Reaction score
111

G.Patton

Expert
🥷 RESIDENT 🥷
Solutions
3
Reaction score
3,806
Deals
1
Czy przeczytałeś mój artykuł?

smokeyltda

Don't buy from me
Reaction score
6
Właśnie zobaczyłem, że mogę tego użyć, przepraszam xd

Hg2Cl2 nie może być używany tylko ze względu na niską rozpuszczalność, czy jest inne wytłumaczenie?

G.Patton

Expert
🥷 RESIDENT 🥷
Solutions
3
Reaction score
3,806
Deals
1
Hg w Hg2Cl2 ma stopień utlenienia +1, potrzebujesz +2 w HgCl2 lub Hg(NO3)2.

souldecoder

Don't buy from me
Reaction score
0
ważne pytanie:

wodór uwalniany w amalgamacie, to tylko wodór? czy zawiera również aluminium? zakładam, że to wodór i IPA, ale mam wątpliwości, czy aluminium jest również uwalniane....

A jeśli tak, to w jakiej ilości i jak niebezpieczny?
z góry dziękuję

diogenes

🥷 RESIDENT 🥷
Language
🇬🇧
Reaction score
111
Cześć Patton, czy jest jakaś korzyść z używania HgCl2 zamiast HgNO3? Ten pierwszy jest bardziej rozpuszczalny w wodzie i można go dość łatwo wytworzyć z soli azotanowej. To powiedziawszy, nie lubię zadzierać z takimi toksycznymi substancjami, jeśli nie ma wyraźnej przewagi.

G.Patton

Expert
🥷 RESIDENT 🥷
Solutions
3
Reaction score
3,806
Deals
1
Cześć Diogenes. Jak powiedziałem wcześniej, HgNO3 nie nadaje się do produkcji amalgamatu, tylko sól Hg(NO3)2. Nie ma żadnych różnic między Hg(NO3)2 i HgCl2.

diogenes

🥷 RESIDENT 🥷
Language
🇬🇧
Reaction score
111
Cześć Patton, przepraszam, miałem na myśli azotan rtęci Hg(NO3)2, ale odpowiedź na moje pytanie została udzielona. Nie próbowałem HgCl2 i pomyślałem, że może być powód, dla którego ludzie go używają, pomimo dodatkowego kroku potrzebnego do wytworzenia go z soli azotanowej. W każdym razie dziękuję za odpowiedź.

twok

Don't buy from me
Reaction score
0

G.Patton

Expert
🥷 RESIDENT 🥷
Solutions
3
Reaction score
3,806
Deals
1
Siarczan rtęci jest niezwykle trujący. I nie, trzeba przeliczać ilość Hg w stosunku molowym.

diogenes

🥷 RESIDENT 🥷
Language
🇬🇧
Reaction score
111
Cześć chłopaki, dzielę się ostatnimi odkryciami. Wróciłem do starej dobrej reakcji amalgamatu Al/Hg, po prostu dlatego, że nie miałem wystarczającej ilości NaBH4 i nie chciałem wydawać na to pieniędzy. Kiedyś używałem Al/Hg, ale nigdy nie udało mi się wypłukać wodą, co - jak widzę - przeszkadza wielu początkującym tutaj. Kluczem, który myślę, że ci pomoże, jest podkreślenie kilku drobnych i istotnych szczegółów:
- używanie jak najgrubszej folii jest koniecznością, zapomnij o foliach z supermarketu, chociaż czasami można tam znaleźć grubsze folie. Zamówiłem folię Al online, o znanej grubości, myślę, że jest to około 25 mikronów. To sprawia, że amalgamacja jest DUŻO wolniejsza, więc masz więcej czasu na wybranie odpowiedniego momentu, a nawet przygotowanie innych składników, jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś.
- Folia niekoniecznie musi być zmieloną kawą, chociaż nie robiłem porównania, moja wydajność była bliska 80%.
- Płucz szybko i nie używaj zbyt dużo wody. Próbowałem tylko jednego płukania.
- Szybkość: szybko dodaj wodę, wykonaj kilka wstrząśnięć i szybko przefiltruj.
- Gdy masz już folię amalgamowaną, dodaj odczynniki/prekursory i monitoruj, co się dzieje. Na tym etapie nie używaj łaźni wodnej z lodem do chłodzenia. Reakcja rozpocznie się mniej gwałtownie i po kilku sekundach, więc masz więcej czasu na podłączenie skraplacza bez wdychania zbyt dużej ilości gazu.
- Poczekaj, aż reakcja na pewno się rozpocznie i prawie wymknie się spod kontroli (ale nie czekaj też zbyt długo, aż zacznie wrzeć, w przeciwnym razie zabijesz reakcję). Zasadniczo poczekaj, aż pojawi się bulgotanie, a kolba stanie się bardzo gorąca, a następnie zacznij ją chłodzić.
- Pociąłem 45 g folii i nie było to zbyt wiele, rozmiar wynosił około połowy małego pudełka zapałek. Natychmiast dodaj pociętą folię do kolby.
- Dzięki tej metodzie osiągnąłem około 80%, nie obliczyłem dokładnej wydajności, ale była to całkiem dobra ilość.
= Użyłem HgCl2 zamiast HgNO3, ale nie sądzę, by miało to znaczenie.
- Używając dwóch skraplaczy zredukowałem 35g P2NP w kolbie 2 L, spróbuję zwiększyć skalę, gdy będę miał większą kolbę. Np. 70g w kolbie 5l, odczynnik/rozmiar kolby prawdopodobnie nie jest liniowy.
- Wypróbowałem tylko jedno szybkie mycie i to zadziałało fan1tastycznie. Polecam to również innym, a następnie spróbuj zwiększyć liczbę płukań.

Podsumowując: grubość folii jest ważna, szczególnie dla początkujących i nie należy jej od razu schładzać; ważne jest również, aby być cierpliwym i poczekać, aż cała folia wypłynie na powierzchnię, nie bądź zbyt szybki, ponieważ zajmuje to więcej czasu, ale masz też większe okno możliwości.

farukhocaoglu

🥷 RESIDENT 🥷
Reaction score
2
Czy można tego użyć do zastąpienia syntez wymagających NaBH4? Próbuję wytworzyć 5-MeO-DMT z 5-MeO-T zgodnie z syntezą Hamiltona Norrisa, ale nie mam dostępnego NaBH4.

G.Patton

Expert
🥷 RESIDENT 🥷
Solutions
3
Reaction score
3,806
Deals
1
Nie sądzę

View previous replies…

G.Patton

Expert
🥷 RESIDENT 🥷
Solutions
3
Reaction score
3,806
Deals
1
zdecydowanie nie

farukhocaoglu

🥷 RESIDENT 🥷
Reaction score
2
Jedyną rzeczą, której nie jestem zbyt pewien, jest produkt, czy będzie to MMT czy DMT. W syntezie metamfetaminy z amfetaminy z Al/Hg do aminy dodawana jest tylko jedna grupa metylowa.