Delta 8-THC legalne w Szwajcarii?

chost

Don't buy from me
Resident
Language
🇩🇪
Reaction score
2
Witam wszystkich,
Niestety, moja wiedza z zakresu chemii i prawa jest zbyt ograniczona, aby ocenić, czy delta 8-THC jest legalne w Szwajcarii.
Znalazłem następujące informacje tutaj (przetłumaczone na język angielski):

Syntetyczne kannabinoidy
Każda substancja (inna niż substancje kontrolowane z wykazów a, b, d i f), której struktura pochodzi od indolu,
niezależnie od podstawienia kolejnego atomu węgla w strukturze indolu atomem azotu, przez podstawienie:

image4.png

- przy atomie azotu (pozycja 1) alkilami, alkenilami, arylami lub strukturami heterocyklicznymi o co najmniej 3 atomach węgla;

i dodatkowo

- w pozycji 3 indolu karbonylem, estrem kwasu karboksylowego lub strukturą amidową kwasu karboksylowego, która jest dodatkowo dalej podstawiona w dowolnym typie i w dowolnym stopniu i może być połączona ze strukturą indolu.
Struktury te mogą być podstawione w dowolny sposób i w dowolnym stopniu w pozycjach 2, 4, 5, 6 i 7 struktury indolowej.

Syntetyczne kannabinoidy 2

Każda substancja (z wyłączeniem substancji kontrolowanych z wykazów a, b, d i f), której struktura pochodzi od
6H-benzo(c)chromen-1-olu (6H-dibenzo(b,d)piran-1-olu), niezależnie od stopnia uwodornienia niefenolowego pierścienia benzo, przez podstawienie:
image7.png

- w pozycjach 3, 6 i 9 dowolnymi grupami alkilowymi.

Czy delta 8-THC jest syntetycznym kannabinoidem, zgodnie z jednym z dwóch najważniejszych kryteriów?
Czy ktoś mógłby mi pomóc? Dzięki

miner21

Don't buy from me
Resident
Language
🇺🇸
Reaction score
321
Jestem prawie pewien, że delta 8 nie jest syntetykiem. Czy się mylę?

chost

Don't buy from me
Resident
Language
🇩🇪
Reaction score
2
Występuje naturalnie w chwastach, ale tylko w zakresie 0,1%.
Wszystko, co można kupić, jest wykonane z CBD, patrz tutaj https://bbgate.com/threads/cbd-delta-8-sop.7306/
Chciałbym wiedzieć, czy z chemicznego punktu widzenia podpada pod jedną z dwóch powyższych definicji

mycelium

Don't buy from me
Resident
Language
🇺🇸
Solutions
1
Reaction score
152
D8 is semi synthetic...but not according to the synthetic cannabinoid law above, as THC isn't an indole, but the synthetics are, like jwh compounds, etc, they all start with an indole