- Language
- 🇬🇧
- Reaction score
- 28
to jest świetne.
Jak myślisz, dlaczego zamrażarka dała dziwne wyniki podczas krystalizacji?
Jak myślisz, jak dobrze ta metoda się skaluje?
Jak myślisz, dlaczego zamrażarka dała dziwne wyniki podczas krystalizacji?
Jak myślisz, jak dobrze ta metoda się skaluje?
- Language
- 🇩🇪
- Reaction score
- 78
Ze względu na wodę, kiedy zamarza, skąd powinny pochodzić kryształy?
Zwykła lodówka może działać, ale mam w niej jedzenie i nie chcę jej za każdym razem czyścić.
Naprawdę próbowałem wielu sposobów, aby dostać się do produktu końcowego, a także zmarnowałem wiele rozpuszczalników i 2b3c, ale sposób, który opisałem, działał dla mnie lepiej niż inne próby.
Prawie się pogubiłem w różnych metodach, wszystkie te małe miseczki z różnymi mieszankami stały dookoła, zawsze obserwowałem, która z nich rozwija się dobrze, a która nie.
Na przykład, gdy do krystalizującej wody/proszku doda się lodowatą ipę, od razu pojawiają się białe kryształki, ale nie są one klarowne i jest ich tylko trochę, więc trzeba je ponownie skrystalizować, a reszta musi odparować, patrz ostatnie zdjęcie.
Trzy pozostałe zdjęcia pokazują, co dzieje się z rm w mojej zamrażarce, staje się stałą masą, która topi się w temperaturze pokojowej, ale bez kryształów.
Zwykła lodówka może działać, ale mam w niej jedzenie i nie chcę jej za każdym razem czyścić.
Naprawdę próbowałem wielu sposobów, aby dostać się do produktu końcowego, a także zmarnowałem wiele rozpuszczalników i 2b3c, ale sposób, który opisałem, działał dla mnie lepiej niż inne próby.
Prawie się pogubiłem w różnych metodach, wszystkie te małe miseczki z różnymi mieszankami stały dookoła, zawsze obserwowałem, która z nich rozwija się dobrze, a która nie.
Na przykład, gdy do krystalizującej wody/proszku doda się lodowatą ipę, od razu pojawiają się białe kryształki, ale nie są one klarowne i jest ich tylko trochę, więc trzeba je ponownie skrystalizować, a reszta musi odparować, patrz ostatnie zdjęcie.
Trzy pozostałe zdjęcia pokazują, co dzieje się z rm w mojej zamrażarce, staje się stałą masą, która topi się w temperaturze pokojowej, ale bez kryształów.
Attachments
- Language
- 🇬🇧
- Reaction score
- 329
- By HerrHaber
There's also a method for 4MMC recrystallization which employs also NaCl (table salt) in most probably a larger amount of water along the product powder and IPA with also different ratios that you must check. Salty water has a much lower freezing point therefore letting the other component crystalize first since sodium salt is perhaps more water attached but the temperature must NOT reach -18*C or any lower at all costs since salt will also start crystalizing and the more it stays the more salt in the stuff. Hope it helped, I may seek it out for you if you don't find it, cheers!