- Reaction score
- 5
Wczoraj wypróbowałem metodę z mikrofalówką i faktycznie wynik jest interesujący.
W wypiekaczu zmieszałem 20g 5449-12-7 i 20ml 85% kwasu orto-fosforowego.
Włożyłem do kuchenki mikrofalowej (700W) i ustawiłem najniższą moc. 5-7 sekund podgrzewania i 10-15 sekund przerwy na mieszanie i chłodzenie mieszaniny, ponieważ temperatura była zbyt wysoka. W sumie 1 minuta aktywnego podgrzewania.
Po podgrzaniu dodano 50 ml wody destylowanej.
Następnie ekstrahowano eterem dietylowym (3x20 ml) i przemyto solanką (3x100 ml).
Wysuszono siarczanem magnezu i odparowano eter:
Otrzymałem bardzo dobrze wyglądający produkt, ale tylko 7 g z 20 g proszku.
Próbowałem ponownie i podgrzewałem w mikrofalówce dłużej - 2 minuty, ale nie było różnicy - ta sama wydajność (bałem się przegrzania, ponieważ zbyt duże ciepło w mikrofalówce powoduje tworzenie stałej, przezroczystej szklanej powierzchni, której nie można usunąć z piekarnika).
Czy jest jakaś metoda na poprawienie wydajności w mikrofalówce? Bo teraz nadal jest między 30-40%?
W wypiekaczu zmieszałem 20g 5449-12-7 i 20ml 85% kwasu orto-fosforowego.
Włożyłem do kuchenki mikrofalowej (700W) i ustawiłem najniższą moc. 5-7 sekund podgrzewania i 10-15 sekund przerwy na mieszanie i chłodzenie mieszaniny, ponieważ temperatura była zbyt wysoka. W sumie 1 minuta aktywnego podgrzewania.
Po podgrzaniu dodano 50 ml wody destylowanej.
Następnie ekstrahowano eterem dietylowym (3x20 ml) i przemyto solanką (3x100 ml).
Wysuszono siarczanem magnezu i odparowano eter:
Otrzymałem bardzo dobrze wyglądający produkt, ale tylko 7 g z 20 g proszku.
Próbowałem ponownie i podgrzewałem w mikrofalówce dłużej - 2 minuty, ale nie było różnicy - ta sama wydajność (bałem się przegrzania, ponieważ zbyt duże ciepło w mikrofalówce powoduje tworzenie stałej, przezroczystej szklanej powierzchni, której nie można usunąć z piekarnika).
Czy jest jakaś metoda na poprawienie wydajności w mikrofalówce? Bo teraz nadal jest między 30-40%?
- Solutions
- 1
- Reaction score
- 159
Zrobiłem to wczoraj i uzyskałem prawie dokładnie taki sam wynik. Jedną rzeczą, którą zaobserwowałem, jest to, że kiedy nie wymieszałem go od razu, wydawało się, że tworzy się więcej p2p, ale po wymieszaniu nie wróciło na powierzchnię. Jakiś rodzaj emulgowania z dolną warstwą lub błędna obserwacja z mojej strony?
↑View previous replies…
- Solutions
- 1
- Reaction score
- 159
Nie wiem. Zawsze były tylko 2 warstwy, mętna biała warstwa dolna i jasnożółta warstwa na górze. Nigdy nie było tam nic brązowego, jak na innych zdjęciach. Możliwe, że p2p nie jest p2p, ponieważ nie jestem zaznajomiony z p2p i nie testowałem go w żaden sposób. Co to jest olej glicydowy? Kwas glicydowy?
- Solutions
- 1
- Reaction score
- 159