informacje o pielęgnacji nosa ?

alterego

Don't buy from me
Resident
Reaction score
6
Nie ma żadnych informacji na temat przewlekłego stosowania do nosa (na tej stronie).
Mam kilka pytań:
Wsparcie nosa dla codziennych użytkowników? (poza płukaniem słoną wodą, która sprawia, że mój nos jest jeszcze bardziej suchy).
Jaki jest związek między nosem, zatokami i bębenkami usznymi? (Czasami, kiedy wydmuchuję nos w bibułkę, to tak, jakby moja błona bębenkowa eksplodowała i mam to uczucie "bycia w samolocie"), kilka razy sprawiło, że natychmiast się rozpuściłem (mój lekarz powiedział, że to z powodu kryształów koordynacyjnych, które znajdują się za bębenkami usznymi).
Pozdrawiam.

Chem-Safe

Chem-Safe - Energy Control
Language
🇪🇸
Reaction score
26
Ta seria środków pomoże zmniejszyć to ryzyko:

• Dobrze spryskać substancję przed podaniem.
  • Nie zawsze używaj tej samej strony nosa, ale naprzemiennie obu nozdrzy.
  • Używaj czystej powierzchni (unikaj np. korzystania z muszli klozetowej).
  • Po użyciu należy przepłukać nozdrza solą fizjologiczną (lub ciepłą wodą z niewielką ilością soli).
  • Używaj własnej, czystej, jednorazowej turuli. Wystarczy karteczka samoprzylepna lub czysty kawałek papieru (nie banknot).
    • Ta ostatnia wskazówka jest szczególnie ważna, ponieważ wirus zapalenia wątroby typu C (HCV) został wykryty w banknotach i innych materiałach używanych do inhalacji. Nie ma jednoznacznych dowodów na to, że może on być przenoszony przez dzielenie się chusteczkami, ale jasne jest, że niektóre patogeny są przenoszone przez płyny z nosa (np. wirusy przeziębienia lub grypy), więc używanie osobistej, nieprzenośnej chusteczki powinno być podstawową zasadą higieny.
Jeśli chodzi o związek między nosem, zatokami i błonami bębenkowymi, istnieje między nimi połączenie przez trąbkę Eustachiusza. Trąbka Eustachiusza to wąska rurka, która łączy ucho środkowe z tylną częścią gardła. Połączenie to pomaga zrównoważyć ciśnienie w uchu środkowym i umożliwia przepływ powietrza do i z ucha.

Kiedy wydmuchujesz nos, szczególnie mocno lub intensywnie, ciśnienie w uchu środkowym może zostać tymczasowo zmienione.

Paracelsus

Addictionist
Reaction score
342
Doskonałe rekomendacje powyżej!

Dodałbym kilka szczegółów. Do irygacji najlepiej używać 0,9% roztworu soli fizjologicznej NaCl. I lepiej odmówić roztworów z solą - jeśli stężenie jest nieprawidłowe, można wysuszyć błonę śluzową, czego zdecydowanie nie potrzebujemy.

Przydatne będzie również, jeśli to możliwe, nawilżenie powietrza w domu.

Jeśli mamy do czynienia z ciągłym prychaniem, to prędzej czy później błona śluzowa i tak ulegnie uszkodzeniu. Dlatego warto okresowo robić przerwy, podczas których można przeprowadzić kurs odbudowy błony śluzowej nosa

1. Kroplówka olej brzoskwiniowy 1-2 krople do każdego nozdrza 2 razy dziennie przez 7-14 dni, w zależności od stanu.
2. 2 godziny po kroplach zrobić tampony z bandaża, nasmarować je maścią Actovegin, włożyć do każdego nozdrza na 30 minut. Również 2 razy dziennie przez 7-14 dni.
3. Wszelkie krople lecznicze do nosa na bazie oleju z naturalnymi składnikami (pączki sosny, mięta, piołun, ziele dziurawca, rumianek itp.). Kapać 2-3 razy dziennie przez 7-14 dni.

Oczywiste jest, że w trakcie kursu konieczne jest całkowite przerwanie stosowania inrtanosalu.

UWe9o12jkied91d

Don't buy from me
Resident
Reaction score
512
Deals
5
Unikaj wody z kranu podczas nawadniania, używaj destylowanej, aby uniknąć organizmów chorobotwórczych, które są ogólnie bezpieczne po połknięciu, ale sieją spustoszenie, jeśli zostaną wprowadzone do jamy nosowej w pobliżu mózgu.

Arbus

Don't buy from me
Resident
Reaction score
8
Używałem maści do nosa w przeszłości

Paracelsus

Addictionist
Reaction score
342
Jakich maści używałeś i jak bardzo pomogły? I po jakich lekach?

UWe9o12jkied91d

Don't buy from me
Resident
Reaction score
512
Deals
5
Nie jestem nim, ale używałem oparów kamfory i preparatu mocznika 15%. Kamfora jest cudowna dla osób cierpiących na przewlekłe zapalenie zatok.

Osmosis Vanderwaal

Moderator in US section
Resident
Solutions
4
Reaction score
1,443
Deals
1
Staraj się pozyskiwać czyste produkty lub oczyszczać je samodzielnie. Nie wąchanie 1/4 g fenacetyny lub lewamizolu nie zaszkodzi

Cranston

Don't buy from me
Resident
Reaction score
41
Najlepszą radą jest (jak zawsze) wypróbowanie różnych metod. W tym przypadku oznacza to różne drogi podania. Nie znam IV, ale wciąż pozostają 4 dobrze udokumentowane typy :)

Paracelsus

Addictionist
Reaction score
342
Nie polecałbym nikomu przejścia na kroplówkę w porównaniu do wciągania. Ryzyko w tych przypadkach jest niewspółmierne pod względem szybkości wystąpienia. Ale naprzemienne nozdrza, zmniejszanie pojedynczych dawek i częstotliwości, dbanie o śluzówkę - na to warto zwrócić uwagę.