Bunu da buraya koyacağım:
Bu açıklamada kafamı gerçekten karıştıran şey tartarik asitle ilgili isimlendirmeydi. Açıklamadaki metin tartarik asit izomerleri için eski isimlendirmeyi kullanıyor ve dekstro-tartarik asit için küçük "d" harfi kullanılıyor. Modern metinlerde ve tartarik asit satın aldığınızda aynı izomer için büyük "L" kullanılacaktır: L-tartarik asit. Yani "d-tartarik asit", "L-tartarik asit" ile aynı şeydir.
İşleri daha da karıştırmak için, diğer izomer olan Levo-tartarik asit, eski metinlerde "l-tartarik asit" olarak adlandırılırken, modern metinlerde ve kimya şirketlerinde "D-tartarik asit" olarak adlandırılmaktadır.
Şimdi,
D-tartarik asit (eski adıyla
l-tartarik asit) gerçekten pahalı ve satın alınması zor. Çoğu zaman daha büyük miktarlarda satın almak için bir Son Kullanıcı Beyanı gerekir.
L-tartarik asit (eski adıyla
d-tartarik asit) ise hem ucuz hem de erişilebilirdir. Meyvelerden elde edilen doğal bir asittir ve çevrimiçi şarapçılık mağazalarından satın alınabilir. İstediğiniz bu.
Ayrıca metamfetamini çözmede (enantiyomerleri ayırdığınızda buna
çözme denir) çok kullanışlıdır, ki bu daha da önemlidir çünkü meth'in L-izomeri işe yaramaz.
Burada amfetamin izomerlerini çözmekle ilgili "Hollanda Çözümü" adlı oldukça iyi bir makale var: (UYARI clearnet)
https://www.thevespiary.org/rhodium/Rhodium/chemistry/amphetamine.resolution.html
Bu, meth izomerlerinin ayrıştırılmasıyla ilgili metinden bir alıntıdır:
Rasemik Metamfetamin Çözünürlüğü
85 kısım rasemik metamfetamin, 1000 kısım metil alkol içinde 100 kısım d-tartarik asit çözeltisine eklenir. Uzun süre bekletildikten sonra çöken tuzun yaklaşık 100 kısmı aspire edilir ve sıcak etil alkol ile ekstrakte edilir. Dekstroroter metamfetaminin d-tartratı hem metil hem de etil alkolde kolayca çözünürken, levoroter metamfetaminin d-tartratı hem metil alkolde hem de sıcak etil alkolde çok az çözündüğünden, bazın optik antipotlarının d-tartratlarının son derece basit bir şekilde ayrılması sağlanır.
Referans: İngiliz Patenti 508,757
Yani temel olarak meth veya amph freebase'i içinde L-tartarik asit bulunan kaynamaya yakın metanolde çözersiniz. Çözelti soğuduktan sonra, L-tartarik aside bağlı l-amph/l-meth kristalleri çökmeye başlayacaktır. Bunları süzüp atabilir ya da saklayabilirsiniz.
Daha sonra çözeltiyi NaOH ile bazik hale getirir ve alkolün çoğunu buharlaştırırdım ve serbest baz tabakasının iyi bir şekilde ayrılması için su eklerdim, bir sep hunide çıkarırdım ve daha sonra d-meth serbest baz ise HCl gazı kabarcıklandırırdım veya güzel d-kristalleri elde etmek için d-amf serbest baz ise sülfürik asit eklerdim.