Синтез на фенилацетон (P2P) от бензалдехид с бутанон

WillD

Expert
Reaction score
1,062
Реагенти.
  • Метил етил кетон (МЕК) 1000 ml.
  • Дестилирана вода 14,5 л.
  • Хлороформ (CHCl3) 7,6 L.
  • Разтвор на натриев бикарбонат (NaHCO3).
  • Магнезиев сулфат (Na2SO4), безводен.
  • Ледена оцетна киселина 10 L.
  • Водороден пероксид (H2O2) 1300 g 50 %.
  • Натриев хидроксид (NaOH) 600 g.
Оборудване и стъклария.
Стъпка 1. Синтез на 3-метил-4-фенил-3-бутен-2он (cas 1901-26-4).
1. Бензалдехид 1000 g и метил етил кетон (МЕК) 1000 ml се смесват в колба от 5 L, разбъркват се и се охлаждат при 0 °C.
2. Газът HCl се промушва бавно през сместа в продължение на 1,5 h.
3. Разтворът се разбърква допълнително за 1,5 h при стайна температура.
4. Добавят се 2 л дестилирана вода. Разтворът се
екстрахира с хлороформ (CHCl3) 800 ml x2, след което екстрактът се промива с разтвор на натриев бикарбонат (NaHCO3) до неутрално рН и се изсушава над магнезиев сулфат (MgSO4).
5. Разтворителят се изпарява
под вакуум и 3-метил-4-фенил-3-бутен-2он (cas 1901-26-4) се дестилира под вакуум (b.p. 269,6±9,0 °C при 760 mm Hg). Реакционният добив е 1000 g.
4k0BofLsw6

Стъпка 2. Синтез на 2-ацетокси-1-фенил-1-пропен (cas 24175-87-9).
1. 3-метил-4-фенил-3-бутен-2он (cas 1901-26-4) 1 kg от стъпка 1, ледена оцетна киселина 10 L и водороден пероксид (H2O2) 1300 g 50 % се изсипват в 25-30 L партиден реактор с обратен хладник, разбъркват се и се поставят при 55 °C за 23 h.
2. След това се добавят 10 L дестилирана вода.
3. Реакционната смес се
екстрахира с хлороформ 5 L и се изсушава над магнезиев сулфат (Na2SO4).
4. Разтворителят се изпарява
във вакуум. Добивът на 2-ацетокси-1-фенил-1-пропен (cas 24175-87-9) е 800 g.
Vfl5HAXyiP

Стъпка 3. 1-фенил-2-пропанон (P2P; cas 103-79-7).
1. 2-ацетокси-1-фенил-1-пропен (cas 24175-87-9) 800 g от стъпка 2 и натриев хидроксид (NaOH) 600 g в дестилирана вода 2500 ml се разбъркват при 50 °C в продължение на 12 h в 10 L колба с обратен хладник.
2 . Реакционният разтвор се екстрахира с 1000 ml хлороформ, изсушава се над магнезиев сулфат (Na2SO4) и разтворителят се изпарява
под вакуум. Добивът на1-фенил-2-пропанон е 650 g.
MNKxfZ5Mng

Last edited by a moderator:

cyb3r0

Don't buy from me
Resident
Language
🇺🇸
Reaction score
19
Благодаря ви за обяснението. Моля, посочете необходимите материали, които сте знаели
бензалдехид и метил етилов кетон ( MEK )
Това ли е всичко, което се изисква?
Благодаря ви

MadHatter

Don't buy from me
Resident
Solutions
1
Reaction score
426
Много ви благодаря за лесното и подробно описание на синтеза!
Какво ще кажете за водородния пероксид, може ли да бъде заменен? В днешно време това е наистина контролиран химикал, а е трудно да се синтезира сам. Той е основно като катализатор в реакцията между ледената оцетна киселина и 3-метил-4-фенил-3-бутен-2она, нали? Какъв би могъл да бъде добрият заместител?

Last edited:

handle

Don't buy from me
Resident
Language
🇺🇸
Reaction score
77
Перацидите ще работят (по-ниски добиви) Окисление на Байер-Вилигер. прочетете документа за разследването по-горе.

View previous replies…

lalalander

Don't buy from me
Resident
Language
🇺🇸
Reaction score
22
Използвали сте 50/50 вода/алкохол или само вода и основа?

TheNut22

Don't buy from me
Resident
Language
🇬🇧
Reaction score
89
Алкохол/вода с основа.

TheNut22

Don't buy from me
Resident
Language
🇬🇧
Reaction score
89
Струва си да потърсите в различни онлайн магазини или нормални улични магазини, които продават H2O2 за отглеждане на растения.

Jack

Don't buy from me
Resident
Reaction score
18
Той не е катализатор, той е окислител, моля, прочетете предоставения линк, потърсете байер вилигер окисление.

MadHatter

Don't buy from me
Resident
Solutions
1
Reaction score
426
Добре, добре, окислител. И аз виждам реакцията в линка. Благодаря ви! В нея те използват натриев перборат за окислението на BV-. Това може би е по-достъпно. Предполагам, че може да се използва и разтвор на пираня? Какви други кандидати има?

Last edited:

MadHatter

Don't buy from me
Resident
Solutions
1
Reaction score
426
След като прочетох малко: какво ще кажете за натриевия перкарбонат? Това би ли било достатъчно? Защото ако беше така, този синтез щеше да стане много по-безмитен. И определено си заслужава да отделите време, за да изчислите моларното съотношение.

WillD

Expert
Reaction score
1,062
Приблизително 3 кг перкарбонат за тази реакция + вода. Намирането на концентриран пероксид е най-добрият избор.

MadHatter

Don't buy from me
Resident
Solutions
1
Reaction score
426
Това е напълно осъществимо. Разбира се, това е вторият най-добър вариант, но водородният пероксид в концентрации над 3 % в днешно време е строго контролирано вещество в по-голямата част от ЕС.
Все пак една мисъл: няма ли карбонатният йон да реагира наистина ярко с оцетната киселина? И може би ще я неутрализира?

Rabidreject

Don't buy from me
Resident
Language
🇬🇧
Reaction score
29
Погледнете хидропонния разтвор ph+ - той е 35% Аз съм от Обединеното кралство. Не знам дали това ще е достатъчно, но така получавам водородния си пероксид и 35% сярна киселина също tbf! Много полезна за многобройни приложения в живота ми!

WillD

Expert
Reaction score
1,062
може да закупите готова пероцетна киселина и да я използвате за пълна реакция без оцетна киселина и H2O2

Mo0odi

Don't buy from me
Resident
Language
🇺🇸
Reaction score
57
Как използваме пероцетната киселина? Има ли обяснение?

Hans-Dietrich

Don't buy from me
New Member
Reaction score
46

би било логично този метод да бъде отразен в първоначалната публикация.

Jamroz

Don't buy from me
Resident
Reaction score
3
Необходимо ли е да се направи дестилация във вакуум или дестилацията при нормално налягане ще е достатъчна ? Бихте ли могли да разширите първата стъпка в реакцията, при която в сместа се влива газ hcl

n00by Blitz

Don't buy from me
New Member
Reaction score
0
Само за потвърждение. Това е: 10 литра ледена оцетна киселина. Правилно ли съм разбрал?

Last edited:

WillD

Expert
Reaction score
1,062
да, 10 л GAA

situ1988

Don't buy from me
Member
Reaction score
0
Каква концентрация на GAA

waltjr5858

Don't buy from me
Resident
Language
🇺🇸
Reaction score
13
Просто от 99% чист GAA отвсякъде и това е, което използвате

n00by Blitz

Don't buy from me
New Member
Reaction score
0
Добре ли е да се използва пластмасов барабан или PVC тръба за тази част?

a_king

Don't buy from me
New Member
Reaction score
1
Възможно ли е да се замени хлороформът?

Waspamine

Don't buy from me
Resident
Language
🇺🇸
Reaction score
4
Знам, че е закъснял с 2 години, но е, така че хлороформът е наистина лесен за синтезиране, потърсете някои на YTB, ще видите

MadHatter

Don't buy from me
Resident
Solutions
1
Reaction score
426
Защо бихте искали да замените хлороформа? Лесно е да си го синтезирате сами с ацетон и белина. Проверете в youtube.
Но ако наистина ви се налага по някаква причина, дихлорметанът и хлороформът обикновено са взаимозаменяеми.

TheNut22

Don't buy from me
Resident
Language
🇬🇧
Reaction score
89
Опитах DCM за първи път и се провалих напълно.
Екстрахирах продукта с етилов ацетат (повече) и ксилол (по-малко)-смес.

Cbison

Don't buy from me
Member
Language
🇬🇧
Reaction score
0
Как да накарате МПБ да се втвърди? Във фризера виждам кристали, но извън фризера той се втечнява.

MadHatter

Don't buy from me
Resident
Solutions
1
Reaction score
426
BTW, защо такива ОГРОМНИ количества GAA и H2O2? Възможно ли е да се използват по-малко? Какви са техните роли в тази реакция?

Last edited:

MadHatter

Don't buy from me
Resident
Solutions
1
Reaction score
426
Предполагам, че това, което наистина ме интересува, е стохиометрията на тази реакция. В други описания на Байер-Вилигер изглежда не мога да открия това огромно количество ГАА. Може ли някой да ми помогне с обосновката? Наистина съм близо до изпробването на тази реакция, но количеството GAA е проблематично.

billythekid

Don't buy from me
New Member
Reaction score
5
това количество гаа е много и моето най-добро предположение защо е, че приготвянето на пероцетна киселина на място (по време на реакцията) и без катализатор е неефективно, така че химикът свръхкомпенсира, за да помогне за това, също така гаа се използва тук като разтворител
Ако приготвите пероцетната киселина няколко дни преди това и проверите съдържанието на наличния кислород, вероятно ще получите по-добри резултати. При това съм виждал професионалисти да използват този метод и да получават в най-добрия случай само 35-65 % от крайния продукт. така че неопитният химик вероятно ще получи още по-лоши резултати, а новакът вероятно ще се провали или още по-лошо ще се нарани. Препоръчвам да четете и да учите и да започнете с малки стъпки
Уверете се, че сте почистили добре готовата реакционна смес в края на всяка стъпка, Не превишавайте -5c при кондензацията на алдола оставете мек/бензалдехид да се разбърка за една нощ в хладилника след обгазяването.
не превишавайте 60c в Байеровия вилагер. и проучете други окислители, защото аз получавам по-добри резултати с друг.

View previous replies…

TheNut22

Don't buy from me
Resident
Language
🇬🇧
Reaction score
89
Първият ми опит да направя окисление на MPB с перфинова киселина, за да го направя сега по-добре.
Моят MPB наистина не се смесва с мравчена киселина, тъй като го поставих в разтвор на мравчена киселина, буферирах го с натриев карбонат, така че
имам ли нужда от разтворител за моя MPB? Ако е така, мога ли да използвам етанол, или ацетонът е по-добър? OrgUnikum? Някой? MadHatter?
Ще бъда МНОГО благодарен, защото не искам да объркам реакцията си сега и мога да дам някои съвети за процедурата, ако върви и работи добре. И нямам DCM... Все още не съм го сложил в перфиновата киселина.

Last edited:

TheNut22

Don't buy from me
Resident
Language
🇬🇧
Reaction score
89
Или, мога ли да използвам ледниковата оцетна киселина като разтвор за моята МПБ също с моята перфинова киселина?

ByHyde

Don't buy from me
Resident
Language
🇺🇸
Reaction score
8
Работя върху този синтез от дълго време. Работя с натриев перборат и сам синтезирам натриев перборат. И го разбивам на парчета, като разпределям окислението в продължение на 12 часа.
1 GR MPT= 3,5 ML GAA +2,5 GR PSB+2 ML ACETONE Надявам се, че добрите дни са близо.