Jak jste uvedl, kvůli logu na obrázku nevidím konečný produkt mechanismu, ale ze schématu mechanismu to vypadá, že dvojná vazba vzniká mezi N a uhlíkem C1. Pokud je můj odhad ohledně obrázku správný, pak obrázek, který jste uvedl, podporuje mou hypotézu, že v reakci mezi amfetaminem a formaldehydem má iminový meziprodukt dvojnou vazbu mezi N a methylovým uhlíkem a NE mezi N a alfa uhlíkem.
Pokud je na vámi uvedené fotografii mechanismu pod okluzním logem zobrazeno něco jiného, pošlete mi prosím odkaz, kde mohu vidět schéma bez loga, protože bych ho rád viděl, nicméně se zdá, že podporuje to, co jsem uvedl dříve.
Nicméně mé mechanistické znalosti nejsou na nejvyšší úrovni a rozhodně jim chybí odbornost. Máte nějakou představu o tom, jak může výše uvedený mechanismus vytvářet dvojnou vazbu mezi N a alfa uhlíkem, vzhledem k tomu, že O, který tvoří odcházející skupinu H2O, je připojen k formaldehydovému uhlíku C1 ze schématu mechanismu?
Co se týče "spolehlivých údajů" o stereospecifičnosti, nemám žádné jiné, než že původní článek Rhodium tvrdí, že syntéza je stereospecifická, jak uvedl jiný člen na začátku vlákna na 1. straně odpovědí, zde:
https://www.erowid.org/archive/rhodium/chemistry/amphetamine.methylation.html.
Výše uvedený článek uvádí, že vytvořením iminu s d-amfetaminem a redukcí vzniká d-metamfetamin. Vzhledem k tomu, že aktuálně zobrazená struktura (3) je totožná s iminem fenylaceton-methylaminu, jehož redukcí vzniká racemický produkt, je jasné, že jeden z nich musí být špatně, ne?
Buď je amfetamin-formaldehydový imin jiný než fenylaceton-methylaminový imin, nebo reakce není stereospecifická, jak se uvádí ve zdroji Rhodium.
Někdo s odpovídajícími prostředky by snad mohl reakci otestovat s různými optickými směsmi amfetaminu a podat zprávu, já však tyto údaje nemohu shromáždit.
Děkuji za odpovědi.