Ekstrakcja efedryny z roślin

Microogata

🥷 RESIDENT 🥷
New deal
Reaction score
6
Bardzo dziękuję za te informacje. Zastanawiałem się, gdzie mogę dostać w swoje ręce tę roślinę Ephedra (lub Ma-Huang)?
Czy uważasz, że Alibaba jest dobrym źródłem do jej zakupu (ponieważ pochodzi z Chin)? https://www.alibaba.com/trade/search? fsb=y&IndexArea=product_en&CatId=&SearchText=ma-huang

raw

Newbie
New deal
Reaction score
5
Zamrożenie i tarcie (pocieranie dna szklanym prętem)? Dziękuję. Nie próbowałem tego. Po tym procesie krystalizacja powinna być stabilna nawet w temperaturze pokojowej po wyjęciu z lodówki?

G.Patton

🐝SuperModerator
Expert
🥷 RESIDENT 🥷
New deal
Solutions
3
Reaction score
3,873
Deals
Tak, spójrz na punkt topnienia na górze tego postu.

Last edited:
  • Like
Reactions: raw

raw

Newbie
New deal
Reaction score
5
O roślinach efedryny... Gdzie mogę ją znaleźć? Czy ktoś ma doświadczenie, że rośnie w jakimś kraju w Europie? Na przykład na południu? W Chorwacji?

HerrHaber

🥷 RESIDENT 🥷
New deal
Language
🇬🇧
Reaction score
367
Naprawdę mam nadzieję, że nie masz na myśli efedryny dystachia, ponieważ jest ona na skraju wyginięcia i zbrodnią przeciwko naturze jest zbieranie z jej siedliska do produkcji rzeczy, w których jej czystość diastereoizomeryczna jest nieistotna (takich jak metamfetamina, w której pseudoefedryna jest w porządku)... nawet jeśli powiedziałbyś, że chcesz zrobić pochodne aminoreksu, w których chiralność jest rzeczą, proszę, pozwól naturze być i spróbuj pozyskać ją bezpośrednio lub zagłębić się w syntezę enancjoselektywną, która jest ostatnio gorącym obszarem chemii.

PewPew411

Newbie
New deal
Reaction score
3
Próbowałem tego na wiele sposobów wspomnianych tutaj i w innych miejscach i otrzymałem tylko osad, który dał wynik negatywny w reakcji Chen-Kao.

G.Patton

🐝SuperModerator
Expert
🥷 RESIDENT 🥷
New deal
Solutions
3
Reaction score
3,873
Deals
Czy wykonałeś je w absolutnie podobnych warunkach? Czy jesteś pewien, że twoje surowe rośliny zawierają efedrynę? Prawdopodobnie masz tylko trawkę.

PewPew411

Newbie
New deal
Reaction score
3
Jakość efedryny jest nieznana, mam trochę 10:1 i zwykły materiał roślinny z Chin
Postępowałem dokładnie tak, ale przy 50% objętości ekstraktu i po odgazowaniu zrobił się ciemny bez osadu.

https://www.thevespiary.org/rhodium/Rhodium/Vespiary/talk/files/4762-writeupd9b9.PDF?topic=2723.0

Ekstrakcje alkoholem i inne eksperymenty z materiałem roślinnym nie doprowadziły do niczego. Zamierzam następnie wypróbować opis na prostej materii roślinnej i zobaczyć, jak mi pójdzie
Mógłbym uruchomić ekstraktor soxhlet w getcie, używając lejka dodawczego wyrównującego ciśnienie z kondensatorem do pompowania chloroformu przez materię roślinną.

New deal
Language
🇺🇸
Reaction score
3
Witam, jestem początkującym i wciąż próbuję nauczyć się chemii. Mój angielski nie jest dobry, używam Tłumacza Google, proszę o zrozumienie。
Jeśli chodzi o "Drugi (uproszczony) sposób ekstrakcji do bazy wolnej od efedryny", mam kilka pytań do zadania。
Pytanie 1。 Ile gramów proszku efedryny należy użyć w pierwszym i drugim kroku?
Pytanie 2。 Pierwszy krok: "b) Po 15 minutach przefiltruj papkę przez złoty filtr #15 z filtrem do kawy wewnątrz złotego filtra (możesz użyć szklanego lejka laboratoryjnego lub innego sita filtrującego), a następnie odłóż papkę na bok". Czy po tym "papka" nadal działa? Czy mogę wyrzucić "papkę" po zakończeniu tego etapu? Co powinienem zrobić z "papką"?
Pytanie 3。 Drugi krok: "a) Tak jak poprzednio, umieść go w czterolitrowym naczyniu Pyrex. Do garnka dodaj 750 ml nafty, potrząsaj nim energicznie przez 5-10 minut i pozwól mu moczyć się przez trzy dni." "umieścił go w czterolitrowym garnku Pyrex". Do czego przede wszystkim odnosi się "to"? Czy jest to biały proszek po pierwszym kroku? Czy może pasta z kroku b w kroku pierwszym? A może nowy proszek z efedryny?
Przepraszam, ponieważ mój angielski nie jest dobry, więc niektóre pytania mogą być trudne do zrozumienia. Czekam na odpowiedź, dzięki!

G.Patton

🐝SuperModerator
Expert
🥷 RESIDENT 🥷
New deal
Solutions
3
Reaction score
3,873
Deals
Witam, przepraszam za długą odpowiedź.
Odpowiedź 1: Na końcu postu można przeczytać to:
A2: proszę, przeczytaj uważnie post. Tak, musisz użyć tej papki na łodydze 2a i innych.
A3: To znaczy dużo

New deal
Language
🇺🇸
Reaction score
3
Dziękuję za odpowiedź! Ukończyłem już pierwszy krok, w najbliższej przyszłości opublikuję post o "Drugim (uproszczonym) sposobie ekstrakcji do bazy wolnej od efedryny", zdobądźmy razem lepsze doświadczenie i wspólnie róbmy postępy

New deal
Language
🇬🇧
Reaction score
0
Czysty etanol jest prawie niemożliwy do zdobycia w moim kraju. Czy można zamiast niego użyć metanolu lub izopropanolu (w drugim kroku)?

Może wystarczy etanol ze środków dezynfekujących (70% etanolu, 30% wody)?

G.Patton

🐝SuperModerator
Expert
🥷 RESIDENT 🥷
New deal
Solutions
3
Reaction score
3,873
Deals
Możesz wypróbować IPA. Odpowiedni jest również 70% EtOH. Ponadto można wysuszyć EtOH.

googie

🥷 RESIDENT 🥷
New deal
Language
🇺🇸
Reaction score
38

googie

🥷 RESIDENT 🥷
New deal
Language
🇺🇸
Reaction score
38
Znalazłem ten patent na ekstrakcję ksylenem i kwasem szczawiowym.

HerrHaber

🥷 RESIDENT 🥷
New deal
Language
🇬🇧
Reaction score
367
Nie mam pojęcia o obfitości alkaloidu w roślinie i obawiam się, że trudno będzie go oczyścić.

googie

🥷 RESIDENT 🥷
New deal
Language
🇺🇸
Reaction score
38
Za niewielką kwotę chemik hobbysta, więc myślisz, że może to być fajny eksperyment?