Synteza fenyloacetonu (P2P) z benzaldehydu z butanonem

MadHatter

Don't buy from me
Resident
Solutions
1
Reaction score
410
Bardzo dziękuję za łatwy i szczegółowy opis syntezy!
A co z nadtlenkiem wodoru, czy można go zastąpić? W dzisiejszych czasach jest to naprawdę kontrolowana substancja chemiczna i trudno ją samodzielnie zsyntetyzować. Służy głównie jako katalizator w reakcji między lodowatym kwasem octowym a 3-metylo-4-fenylo-3-buten-2-onem, prawda? Co mogłoby być dobrym substytutem?

Last edited:

handle

Don't buy from me
Resident
Language
🇺🇸
Reaction score
101
Nadkwasy będą działać (niższa wydajność) utlenianie Baeyera-Villigera. przeczytaj artykuł badawczy powyżej.

View previous replies…

TheNut22

Don't buy from me
Resident
Language
🇬🇧
Reaction score
90
Ostatnim razem otrzymałem 37,28 gramów acetoksyfenylopropenu z 52,77 gramów MPB za pomocą kwasu nadoctowego, który wytworzyłem z 30% H2O2 i lodowatego kwasu octowego oraz 0,1 mola H2SO4. Ten kwas nadoctowy stał w mojej szafie przez 3 dni, zanim został użyty.
Ale tylko 13,04 g P2P z tych 37,28 g acetoksy poprzez uwodornienie zasadowe (bez ogrzewania, po prostu mieszając i upuszczając w ciągu 2,5 godziny).

lalalander

Don't buy from me
Resident
Language
🇺🇸
Reaction score
31
Czy użyłeś proporcji 50/50 woda/alkohol, czy tylko wody i zasady?

TheNut22

Don't buy from me
Resident
Language
🇬🇧
Reaction score
90
Alkohol/woda z bazą.

William D.

Expert
Reaction score
1,269
tak, 10L GAA

situ1988

Don't buy from me
Member
Reaction score
0
Jakie stężenie GAA

waltjr5858

Don't buy from me
Resident
Language
🇺🇸
Reaction score
19
Wystarczy 99% czystego GAA z dowolnego miejsca i to jest to, czego używasz

MadHatter

Don't buy from me
Resident
Solutions
1
Reaction score
410
Dlaczego warto zastąpić chloroform? Można go łatwo zsyntetyzować przy użyciu acetonu i wybielacza. Sprawdź na youtube.
Ale jeśli naprawdę potrzebujesz z jakiegoś powodu, dichlorometan i chloroform są zwykle wymienne.

MadHatter

Don't buy from me
Resident
Solutions
1
Reaction score
410
Myślę, że tak naprawdę zastanawiam się nad stechiometrią tej reakcji. W innych opisach bayer-williger nie mogę znaleźć tak ogromnych ilości GAA. Czy ktoś może mi pomóc z uzasadnieniem? Jestem naprawdę bliski wypróbowania tej reakcji, ale ilość GAA jest problematyczna.

billythekid

Don't buy from me
New Member
Reaction score
5
Ta ilość GAA jest duża, a moim najlepszym przypuszczeniem jest to, że przygotowanie kwasu nadoctowego in situ (podczas reakcji) i bez katalizatora jest nieefektywne, więc chemik nadrabia, aby temu zaradzić, również GAA jest tutaj używany jako rozpuszczalnik.
Przygotowując kwas nadoctowy kilka dni wcześniej i testując dostępną zawartość tlenu, prawdopodobnie uzyskasz lepsze wyniki. To powiedziawszy, widziałem profesjonalistów stosujących tę metodę i uzyskujących w najlepszym przypadku tylko 35 do 65% gotowego produktu. więc niedoświadczony chemik prawdopodobnie uzyska jeszcze gorsze wyniki, a początkujący prawdopodobnie poniesie porażkę lub, co gorsza, zrobi sobie krzywdę. Zalecam czytanie i studiowanie oraz zaczynanie od małych kroków
upewnij się, że dokładnie wyczyściłeś gotową mieszaninę reakcyjną na końcu każdego etapu, nie przekraczaj -5c w kondensacji aldolowej, pozwól mek / benzaldehydowi mieszać się przez noc w lodówce po gazowaniu.
nie przekraczaj 60c w Bayer villager. i zbadaj inne utleniacze, ponieważ uzyskuję lepsze wyniki z innymi.

View previous replies…

Jamroz

Don't buy from me
Resident
Reaction score
4
Będę przygotowywał gaz hcl z kwasu siarkowego i kwasu solnego, czy ktoś może mi powiedzieć, jakiej ilości hcl i h2so4 potrzebuję? kiedy będę wiedział, że dodałem wystarczającą ilość gazu?

waltjr5858

Don't buy from me
Resident
Language
🇺🇸
Reaction score
19
Mogę powiedzieć, że w tej samej reakcji użyto 200 g benzaldehydu do 300 g MEK. Nie jestem pewien, na którym z nich opierasz dodawanie gazu, ale dodawali go, aż mieszanina była o 40 G cięższa. Więc znowu nie jestem pewien, czy można to interpolować z benzaldehydem lub MEK w zależności od używanej wagi, ale wiem, że waga pochodzi z dobrego źródła. W tej reakcji na tej stronie używają benzaldehydu MEK 50/50. Mogę spróbować się rozejrzeć i dam ci znać, jeśli znajdę coś konkretnego

UWe9o12jkied91d

Don't buy from me
Resident
Reaction score
510
Deals
Powiedziałbym, że DCM, ale mogę się mylić
Chloroform można również łatwo wytworzyć, reagując zimny wybielacz 0 * C z acetonem w ilościach stechiometrycznych z niewielkim 10% molowym nadmiarem wybielacza. Nilered ma wideo.

waltjr5858

Don't buy from me
Resident
Language
🇺🇸
Reaction score
19
Wyobraź sobie, ile butelek wybielacza musiałbyś użyć, aby wyprodukować chloroform potrzebny do jakiejkolwiek większej reakcji. Wiem, że toulene działa dobrze, a ponieważ jest łatwo dostępny, właśnie tego bym użył

Fenster

Don't buy from me
New Member
Reaction score
32
Potrzebuję pomocy!

100 g benzaldehydu i MEK dodano do 500 ml RBF i schłodzono do zera. Mieszaninę umieszczono na mieszadle mag i przez roztwór wdmuchiwano HCL, najpierw szybko, a następnie powoli i równomiernie, gdy generator HCl został dostrojony. (HCl nad stężonym kwasem siarkowym). Roztwór zmienił kolor na żółty, a następnie czerwony i bardzo ciemnoczerwony. Po 1,5 godziny usunięto gaz i mieszano w temperaturze pokojowej przez 1,5 godziny. Dodano 200 ml wody destylowanej, natychmiast utworzyły się dwie warstwy. Ciemna warstwa (organiczne dno) i wodna warstwa przezroczysta żółta. Do roztworu dodano 40 ml DCM.

Oto mój problem. Wydaje się, że DCM połączył się z warstwą organiczną. Jest to pięknie pachnący roztwór kamfory, w rzeczywistości jest to piękny zapach. Nie widzę jednak warstwy DCM w lejku septycznym. Cholera, jak to rozwiązać?

Fenster

Don't buy from me
New Member
Reaction score
32
@jokerr Nie sądzę, by gpatton był zainteresowany. Prosiłem o tak wiele pomocy, a oni zdawali się po prostu czekać, aż będę sfrustrowany, a następnie rozbrajać język, oskarżając mnie o nieprzestrzeganie procedury. Wysłałem DM do operatora i nie otrzymałem odpowiedzi.

Mam oryginalny opis kryminalistyczny. Może rzucić trochę światła. Ten opis to naprawdę gówno.

Attachments

• to165YgHa0.pdf
    283.6 KB · Views: 1,245

handle

Don't buy from me
Resident
Language
🇺🇸
Reaction score
101
Wygląda na to, że stosunek benzaldehydu do butanonu wynosi 1:4,44.

Ortist

Don't buy from me
Resident
Solutions
1
Reaction score
55
Ta cała procedura syntezy sprawia, że myślę, że facet, który ją opublikował, nigdy tak naprawdę tego nie próbował.

1. Lepiej użyć stosunku molowego 1:2 PhCHO do MEK.
2. Na każde 100 g PhCHO potrzeba około 20 g HCL, a nie tylko "bańkę 1,5 godziny".
Można użyć wodnego 35%..37% HCL.
3. Mieszanina reakcyjna musi być chłodzona przez co najmniej 6 godzin po dodaniu całego HCL.
4. Mieszanina reakcyjna MUSI pozostawać w temperaturze pokojowej przez CO NAJMNIEJ 24 godziny.
5. RM należy raz przemyć wodą, a raz wodorowęglanem sodu.
6. Oddestylować nadmiar MEK pod ciśnieniem atmosferycznym.
7. Destylować produkt pod próżnią.
8. Z 1000 g PhCHO otrzymasz w najlepszym przypadku 900 g ketonu.

Bayer-Villager:
1. Ilość kwasu octowego jest szalona
2. Kwas nadoctowy należy przygotować z wyprzedzeniem, a nie po prostu "połączyć wszystko razem".

Etap zmydlania:
Absolutnie nierealny poziom. W najlepszym przypadku można uzyskać 35% w/w, ale zwykle jest to mniej.

handle

Don't buy from me
Resident
Language
🇺🇸
Reaction score
101
Około 45,4 ml 37% roztworu HCl do uzyskania 20 gramów HCl.
Około 53,9 ml 32% roztworu HCl w celu uzyskania 20 gramów HCl.

Last edited:

Osmosis Vanderwaal

Moderator in US section
Resident
Solutions
4
Reaction score
1,335
Deals
Jakie jest dobre źródło benzaldehydu w USA? Wiem, że znajduje się on w ekstrakcie z gorzkich migdałów oraz imitacji aromatu wiśni i wanilii, ale czy ktoś ma jakieś rekomendacje dotyczące marki lub produktu albo doświadczenie w jego pozyskiwaniu? Jeśli udałoby mi się go zdobyć pod radarem, byłby to OTC w USA

handle

Don't buy from me
Resident
Language
🇺🇸
Reaction score
101
Łatwa synteza: Alkohol benzylowy + kwas azotowy, laboratorium Toma na you tube. Działa dobrze z wydajnością 83%.
QdRGzCp6Vg

View previous replies…

handle

Don't buy from me
Resident
Language
🇺🇸
Reaction score
101
1L Rbf dodać w następującej kolejności.
400 ml wody destylowanej,
52,4 ml kwasu azotowego,
4g azotynu sodu,
125ml alkoholu benzylowego.
Mocno wymieszać. Wydajność 105 g
Refluks przez 4 godziny <70c >90c
Schłodzić.
Przenieść do lejka Sep.
Wylać zużyty HNO3.
Przemyć niewielką ilością wody.
Następnie wodorowęglanem.
Następnie przemyć roztworem NaCl.
Wydajność 105 g.
Destylować próżniowo benzaldehyd, wysuszyć MgSO4.
Przechowywać w bursztynowej butelce, w chłodnym, suchym miejscu.

TucoSalamanca.

Don't buy from me
Resident
Language
🇹🇷
Reaction score
33
co to jest zużyty hno3 unload
Jeśli zrobię to z węglanem sodu, ile gr i ile ml powinienem użyć do mycia?

Ketaholiker

Don't buy from me
Resident
Language
🇩🇪
Reaction score
1

Witam ,

Czy mogę przejść od 3-metylo-4-fenylo-3-buten-2-onu i przeprowadzić elektroutlenianie.
Czy to możliwe?

Może to również pomóc

OTC byłoby super :) mam nadzieję, że pomożecie w elektroredukcji/utlenianiu, to naprawdę fajne i niespektakularne xD

Miłego dnia :)

TheNut22

Don't buy from me
Resident
Language
🇬🇧
Reaction score
90
Wszystkie te odczynniki do produkcji 3-metylo-4-fenylo-3-buten-2-onu są dostępne bez recepty.
Nie zamierzam wymieniać żadnej marki, aby uzyskać ten benzaldehyd, ponieważ "oni" natychmiast zabiorą je z tych półek. Albo, nawet jeśli się mylę, lepiej być trochę ostrożnym z tymi cennymi odczynnikami.

TheNut22

Don't buy from me
Resident
Language
🇬🇧
Reaction score
90
ALE, spójrz na benz-hyde z półek sztucznych aromatów w sklepach.

OrgUnikum

Don't buy from me
Resident
Language
🇬🇧
Reaction score
304
Nie. To są różne utleniania. Potrzebujesz BV, utleniania Baiera Villingera.

Grubby

Don't buy from me
Resident
Language
🇺🇸
Reaction score
9
Eh3YM0zIPF
RjQlvu3DaR

Ya!ψ(`∇´)ψRM po reakcji benzaldehydu + MEK + HCI zmienia kolor na czarny i stanowi wyzwanie dla destylacji 3-metylo-4-fenylo-3-buten-2-onu o temperaturze wrzenia 269! Po raz pierwszy kupiłem pompę próżniową -60 kpa do dekompresji próżniowej i z powodzeniem uzyskałem złocistożółtą ciecz 3-metylo-4-fenylo-3-buten-2-on! Ale maszyna wydaje się być przegrzana. Teraz mogę tylko wstrzymać destylację... Czy chcesz, aby pozostały rm został całkowicie oddestylowany, prawda? Nie chcę wydestylować zanieczyszczeń o wyższych temperaturach wrzenia i zrujnować mojej ciężkiej pracy⋯.

View previous replies…

TheNut22

Don't buy from me
Resident
Language
🇬🇧
Reaction score
90
Wow! Jeśli to jest benzyldienemetyloetyloketon (inna nazwa niż MPB), to wygląda bardzo czysto!
I tak, warunki reakcji spowodują powstanie czarnej fazy organicznej, jeśli reakcja zostanie przeprowadzona prawidłowo.
Wygląda również jak benzaldehyd, o tym samym kolorze (temperatura wrzenia: 178,1 ° C), i mam informację, że produkt, MPB, jest żółty, gdy jest przekształcany w olej, ale chcę wierzyć, że jest to właściwy produkt i nie chcę być dupkiem. Czy można go destylować bez próżni? Ponieważ teraz mam tak dużo surowego i nie suchego MPB (ponad 100 gramów) i jeśli można go destylować za pomocą prostej destylacji, chcę zrobić z niego taki czysty olej! Wow! Dobra robota przyjacielu.

Labchef

Don't buy from me
Resident
Language
🇬🇧
Reaction score
2
Pls show your vacuum pump and how you used it in distillation please.