Muszę ci powiedzieć OrgUnikum, że oczywiście nie sądziłem, że znasz wszystkie odpowiedzi. Ale właśnie dlatego dobrze jest czytać książki, patenty, publikacje z literatury itp. itd. Tylko po to, żebyś powiedział, że reakcja Leuckarta nie działa w niższych temperaturach, a ja czytałem książki i książki (Moore, Fester, Snow, "Dr Buzz") i muszę po prostu postępować zgodnie z twoimi instrukcjami, kiedy twierdziłeś tak wiele, fałszywych informacji, i to jest TYLKO MOJA opinia. Nie znasz mnie. Nie znasz mojego wieku i wykształcenia.
Jestem ciekawy, kiedy powiedziałeś: "Ale to nie działa. Nie dla tego, co robimy. Dlaczego? Nie wiem, ale to nie działa." 

Nie rozumiem tego: Co miałeś na myśli mówiąc 160 C? Temperaturę reakcji z mrówczanem? A jeśli tak, to jeśli chodzi o wytwarzanie formamidu "in-situ", to mogę to w pełni zaakceptować i się do tego odnieść. Napisałeś też coś o tym, że do podgrzania do 160 C potrzebna jest bardzo dobra kolumna i jakieś ciśnienie. Dlaczego? Co miałeś na myśli? Mam 3 różne i używam prostej kolumny do odwadniania i 100-120C przez kilka godzin, aż będę zadowolony z mieszaniny reakcyjnej, gdy P2P jest całkowicie zmieszany ze stopionym mrówczanem lub bezwodnym formamidem. Twierdziłeś również, że woda załatwia sprawę, gdy używasz kwasu mrówkowego z formamidem. Nie wiem co to za twierdzenie, ale ja w mieszaninie reakcyjnej umieściłbym samą wodę bez tego "bezużytecznego" kwasu mrówkowego. Kwas mrówkowy może być używany do wielu uwodornień. Jest również dość powszechny w użyciu z niklem w redukcjach, a Leuckart, jak wszyscy powinniśmy wiedzieć, jest procesem aminowania redukcyjnego. Kwas mrówkowy jako środek redukujący i amoniak jako źródło aminy, aby było to proste, ale także właściwe. W Leuckart dobrze jest użyć formamidu z tylko katalityczną ilością mrówczanu amonu jako katalizatora (0,1-0,5 molowego równoważnika). Jest to wiedza powszechna.
Naprawdę wciąż jestem początkujący i uczę się za każdym razem, zwłaszcza z dobrych rozmów, książek itp. Ale nie uczę się, kiedy mówisz, że po prostu wiesz, ale nie możesz wyjaśnić, nawet dać wskazówki. Odbieram to tak, jakby ktoś się ze mną bawił. Leuckart nienawidzi wody. Katalizatory są użytecznymi narzędziami.