Táto reakcia mi funguje celkom dobre, podarilo sa mi urobiť niekoľko skúšobných sérií po 20 gramov v hrubom 7-litrovom HDPE sude s účinnosťou dosahujúcou približne 60 % po vysušení pri nízkej teplote v odvlhčovači. v niektorých dávkach došlo k malému prekvaseniu, ale celkovo ide o veľmi peknú bielu látku, ktorá po správnom vysušení tvorí zrná, ktoré sa pri ligth-medium tlaku zmenia na prášok.
Mám však dve otázky.
Môj dusičnan ortuťnatý sa pri dotyku s vodou sfarbí do žlta, ortuť je pred pridaním do zmesi hliník/voda čisto biela, ale hneď po pridaní do vody sa sfarbí do žlta a po usadení vo vode/hliníku sa dokonca sfarbí takmer do červeno-oranžova. zdá sa, že tieto hrudky sa vo vode len zle rozpúšťajú, pretože ich musím aspoň 3-4-krát opláchnuť, aby som sa zbavil každého malého stopového množstva. moja kovová ortuť pochádza z naklápacích spínačov, čo ma núti myslieť si, že by mohla byť kontaminovaná stopovým množstvom iných kovov, možno ?
Moja druhá obava je, že sa môj p2np nerozpúšťa v zmesi IPA a kyseliny octovej, vzhľadom na 10 g P2NP v 100 ml izopropylu a 50 ml ľadovej kyseliny octovej. moja kyselina octová má len 80 %. na rozpustenie ep2np potrebujem približne 120 - 130 ml IPA a pravdepodobne 70 ml kyseliny octovej, inak sa mi v roztoku víria žlté kryštály.
Je to dôsledok 80 % kyseliny octovej?