- Language
- 🇬🇧
- Reaction score
- 7
Sikeresen szintetizáltam nitroetánt, de nem tisztán tudok-e p2np-t készíteni tisztátalan nitroetánnal.
HIGGS BOSSON
Expert
- Solutions
- 1
- Reaction score
- 884
Attól függ, mennyire piszkos a nitroetán. Próbáljon meg kísérletképpen néhány grammot betenni a mikrohullámú sütőbe.
↑View previous replies…
Adjunk hozzá 215 ml abszolút etanolt
Adjunk hozzá lassan 108 ml (2 mol) kénsavat, miután az adalékolás befejeződött. Melegítse 80 fokra 2,5 órán keresztül.
Kapcsolja le a hőt és hűtse le az elegyet
Tegyük egy tányérba, majd vegyünk 200 gramm nátrium-karbonátot, és addig adjuk hozzá, amíg a pH 8-nak megfelelő értéket nem kapunk
Ezután várjon órákat, hogy a nátrium-karbonát jól reagáljon. Víz hozzáadása nélkül kevés etanol van. Hagyja, hogy elpárologjon a levegőbe.
A hozam 290 gramm
Vegyes mol nátrium-etil-szulfát
Mol nátrium-szulfát
2 mól kénsavat használtam, így egy mól etil-szulfát keletkezett.
Egy mól kénsav nem reagál.
A nátrium-szulfát nem számít, ne válasszunk szét semmit. Tegyünk mindent és adjunk hozzá 1 mól nátrium-nitritet 103 gramm 50 ml vízzel és kezdjük el a desztillációt.
Adjunk hozzá lassan 108 ml (2 mol) kénsavat, miután az adalékolás befejeződött. Melegítse 80 fokra 2,5 órán keresztül.
Kapcsolja le a hőt és hűtse le az elegyet
Tegyük egy tányérba, majd vegyünk 200 gramm nátrium-karbonátot, és addig adjuk hozzá, amíg a pH 8-nak megfelelő értéket nem kapunk
Ezután várjon órákat, hogy a nátrium-karbonát jól reagáljon. Víz hozzáadása nélkül kevés etanol van. Hagyja, hogy elpárologjon a levegőbe.
A hozam 290 gramm
Vegyes mol nátrium-etil-szulfát
Mol nátrium-szulfát
2 mól kénsavat használtam, így egy mól etil-szulfát keletkezett.
Egy mól kénsav nem reagál.
A nátrium-szulfát nem számít, ne válasszunk szét semmit. Tegyünk mindent és adjunk hozzá 1 mól nátrium-nitritet 103 gramm 50 ml vízzel és kezdjük el a desztillációt.