Amfetamin szintézis P2NP-ből Al/Hg segítségével (videó)

G.Patton

🐝SuperModerator🐝
⭐️MODERATOR⭐️
Expert
🥷 RESIDENT 🥷
Solutions
3
Reaction score
3,812
Deals
1

cyb3r0

🥷 RESIDENT 🥷
Language
🇺🇸
Reaction score
21
A fagyasztóba került, és ilyen lett, hasznos vagy sérült?

Attachments

• eDdy36CqfB.jpeg
    eDdy36CqfB.jpeg
    413 KB · Views: 417
  • 3neaqLW1fI.jpeg
    3neaqLW1fI.jpeg
    2.6 MB · Views: 451

Marvin "Popcorn" Sutton

🐝SuperModerator🐝
Expert
🥷 RESIDENT 🥷
Reaction score
343
szörnyen néz ki
Mi ez?
Valószínűleg egy szennyezett termék.

cyb3r0

🥷 RESIDENT 🥷
Language
🇺🇸
Reaction score
21
Van egy ilyen kondenzátorom és lombikom, alkalmas-e ehhez a szintézisfolyamathoz?

Attachments

• CfzsEmUTOi.jpeg
    CfzsEmUTOi.jpeg
    53.8 KB · Views: 400

diogenes

🥷 RESIDENT 🥷
Language
🇬🇧
Reaction score
112
Ezzel nem igazán lehet refluxolni. Régebben volt egy hasonló lombikom/kondenzátorom, és az is elég pici volt, tehát ha ez ugyanolyan méretű, akkor eléggé le kellene méretezni. Van más lombikod is?

diogenes

🥷 RESIDENT 🥷
Language
🇬🇧
Reaction score
112
Próbálta már az átkristályosítást? Feloldod majdnem forrásban lévő IPA-ban (csak annyi forró IPA-t használsz, hogy feloldódjon - ez nagyon fontos), majd hagyod lassan kihűlni, és amikor a kristályok kijönnek, leszűröd. Patton van egy topic részletes utasításokkal.

diogenes

🥷 RESIDENT 🥷
Language
🇬🇧
Reaction score
112
A lényeg az volt, hogy a HgNO3 mennyiségében más a videó (ahol a porított formát használják) és a HgNO3 videó, ahol frissen készítik Hg-ból és salétromsavból. Ez utóbbiban 5ml-t használnak, ami kb. a hőmérőből származó Hg negyedét jelenti, tehát jóval többet, mint a 0,1g tiszta higany-nitrát (ami 0,062g elemi higanyt tartalmaz). Nem tudom miért van ez a különbség.

Louis Pasteur

Don't buy from me
Reaction score
4
Üdvözlöm!

Problémám van ezzel a reakcióval kapcsolatban. Kétszer próbáltam végrehajtani. Laboratóriumi minőségű reagenseket és laboratóriumi üvegedényeket használok. A reagenseket arányosan kicsinyítettem, mert 1l-es lombikot használok. A probléma akkor jelentkezik, amikor a P2NP-t alumínium-amalgámmal próbálom csökkenteni.

Elkészítem a P2NP oldatát, és éppen csak annyira melegítem, hogy a kristályok feloldódjanak.

Az alumíniumot kávédarálóval apró gömböcskékké őrlöm - ahogy az alumínium-amalgám (Al/Hg) összefoglalóban írva van.
A HgCl2 hozzáadása után 0,5 l hideg desztillált vizet öntök hozzá. 10 perc múlva megkezdődik a reakció.

Az első alkalommal megvártam, amíg már nem képződnek apró buborékok és az összes alumínium lebeg, a víz - zavaros szürke. Kétszer öblítettem ki kevés hideg desztillált vízzel, alaposan lecsöpögtetve. Hozzáadtam a P2NP oldatot, nem történt reakció. Észrevettem, hogy a P2NP részben kikristályosodott. Megpróbáltam hővel beindítani a reakciót, de eredménytelenül.

A második alkalommal lecsurgattam a vizet az amalgámról, amikor sok kis buborék jelent meg és az alumínium nagy része felszínre került, a víz zavaros szürke volt. Még egyszer - kétszer öblítettem ki kevés hideg desztillált vízzel, alaposan lecsöpögtetve. A P2NP hozzáadása után az eredmény megegyezett az első próbálkozással. A keverék melegítése nem segített.

Mit csinálok rosszul? Mit kellene változtatnom? Van valami javaslatotok?
Bármilyen segítséget nagyra értékelnék :)

G.Patton

🐝SuperModerator🐝
⭐️MODERATOR⭐️
Expert
🥷 RESIDENT 🥷
Solutions
3
Reaction score
3,812
Deals
1

diogenes

🥷 RESIDENT 🥷
Language
🇬🇧
Reaction score
112
Szia!

Nekem is ugyanez a problémám, kivéve, hogy már legalább 6 alkalommal próbálkoztam. Nincs reakció. Ha addig hagyom futni, amíg van aktivitás, akkor az Al feketés színűvé válik és erősen lecsökken a térfogata, a P2NP/GAC/IPA hozzáadása után `megfagy` némi sárgásfehér csapadékkal. A melegítés, még a forrás közelében sem segít. Ha addig futtatom az Amalgámot, amíg minden lebeg és a buborékolás nagy része megszűnik, akkor egyáltalán nem kapok reakciót. Most van egy csomó P2NP-m, amit át kell kristályosítanom. Lehet, hogy rossz fóliát használunk?

cyb3r0

🥷 RESIDENT 🥷
Language
🇺🇸
Reaction score
21
5gm P2nP Can mód

ACAB

🥷 RESIDENT 🥷
Language
🇺🇸
Reaction score
169
Ha túl sok időt szán az amalgám kiöblítésére, és az már teljesen ki is reagált, akkor a reakció lendülete egyszerűen hiányozhat. A változást viszonylag gyorsan kell elvégezni. Kezdetben kihagytam a vízzel való öblítést, és minden alkalommal sikerült reakciót elérnem. Elméletileg a P2NP oldatot az alumíniumfóliához, majd a higany-sót is hozzáadhatod, teljesen anélkül, hogy először vizet használnál. Ez a reakció mindig sikerül, de nagyobb mennyiségeknél nagyon óvatosan kell használni, mert a reakciót már nem lehet hűteni, hogy szabályozni lehessen. Emellett a hozamok pusztán szerencse kérdése. Itt nem képződik megfelelő amalgám a redukcióhoz, valójában egy mérgező, maró és forró vulkánt építünk. De inkább figyelmeztetni kell az embereket, mielőtt ők maguk is teljesen tanácstalanok lesznek a dologban.

Louis Pasteur

Don't buy from me
Reaction score
4
Üdvözlöm!

A reakciót kisebb léptékben végeztem el - 1g P2NP.

Amikor az alumínium elkezdett kisebb darabokra bomlani(a keverés miatt), lecsöpögtetem, majd folytattam 2ml hideg desztillált víz hozzáadásával. A P2NP oldatát hozzáadtam. A reakció azonnal megkezdődött. További probléma nem merült fel. A végtermék remekül nézett ki.

ACAB

🥷 RESIDENT 🥷
Language
🇺🇸
Reaction score
169
Ez jól hangzik, ez csak időzítés kérdése, soha nem fogja elérni a tökéletes amalgámot, vagy elérni a P2NP tökéletes megvalósítását. A P2NP oldatot 50°C-ra is felmelegítheti, hogy a kristályok ne csapódjanak ki olyan gyorsan (ez megakadályozza a redukciót az amalgámmal), továbbá egy kis mennyiségű higany-sónak közvetve újra kell tudnia indítani a reakciót, ha még mindig maradt alumínium az oldatban.

Egyébként gyakorolj és gyakorolj újra, amíg nem tudod, hogy kell csinálni, nem igazán nehéz.

ACAB

🥷 RESIDENT 🥷
Language
🇺🇸
Reaction score
169
A P2NP fény, hő és oxigén hatására hajlamos bomlani. Barna/vöröses színűvé válik. A legjobb tárolás kb. 5°C-on, sötétben és jól zárt edényben. Itt csak az átkristályosodás lehetősége áll fenn a P2NP jelentős veszteségével.
Nagyon kis mennyiségben igenis lehetséges lenne.
Szerintem 5g P2NP és 6g Alu fólia, 50ml IPA és 25 ml jégecetsav túl sok egy 250ml-es lombikhoz, próbálkozz 500-1000ml-es, vagy egy kisebb 1g P2NP mérettel.

Marvin "Popcorn" Sutton

🐝SuperModerator🐝
Expert
🥷 RESIDENT 🥷
Reaction score
343
1) Győződjön meg róla, hogy olyan alumíniumfóliát használ, amelyben nincsenek más elemek.
2) Próbáld ki, hogyan reagál a fóliád a higannyal, amíg az teljesen el nem tűnik. Vizuálisan értékelje az amalgámreakció lépéseit, és emlékezzen arra, hogy melyik ponton kell vízzel kimosni.
3) Végezzetek el egy redukciós reakciót a fólia mosása nélkül, és jegyezzétek fel az eredményeket összehasonlítás céljából.
4) A túl kis fóliadarabok elősegítik az Al+H2O nagyon heves reakcióját, és lehet, hogy nem lesz ideje elvégezni a P2PN redukciós reakciót. Ezért próbálja meg növelni a fóliadarabok méretét.
5) Ha túl sokáig mosta a fóliát, akkor az alumínium deaktiválódhatott és újra oxidfilm borítja. Ebben az esetben hozzá kell adnia egy adag higany-nitrátot, és újra el kell végeznie az amalgámozást. Néhány vegyész, látva, hogy a redukciós reakció leállt, és a fólia nagy része reakcióképtelen maradt, egy csipetnyi higany-nitrátot ad a lombikba, amelybe az összes reagens be van töltve, beleértve a P2NP oldatot is, és így az amalgámreakció közvetlenül a redukciós reakcióval együtt megy végbe.

Last edited by a moderator:

cyb3r0

🥷 RESIDENT 🥷
Language
🇺🇸
Reaction score
21
Mi a helyes módja a p2np átkristályosításának ?