Chcę o to zapytać!
Odnośnie wykonalności i poprawności tego podejścia.
Wypróbowałem proces przedstawiony na filmie i oto jak to zrobiłem. Nie wiem, dlaczego końcowy wynik nie jest taki sam jak ilość w filmie.
Najpierw użyj IPA 100ml+H2O 50ml+P2NP 10g. Po podgrzaniu i rozpuszczeniu pozostawić do ostygnięcia, aż pojawią się kryształy.
Przygotuj 12g płatków aluminium + 2g HgCL2 (ponieważ nie mogę dostać azotanu rtęci i mogę użyć tylko chlorku rtęci do produkcji amalgamatu aluminium), umieść je w kolbie i reaguj przez około 30 do 40 minut, a następnie podłącz rurkę skraplacza
Schłodzony i skrystalizowany P2NP można łatwo dodać do 50 ml lodowatego kwasu octowego i podgrzać do rozpuszczenia.
Usuń szarą brudną wodę z płatków aluminium i przemyj je dwukrotnie czystą wodą.
Następnie dodaj roztwór P2NP do aluminiowej kolby (w tym czasie zajdzie duża ilość reakcji, a temperatura gwałtownie wzrośnie). Użyj zimnej kąpieli, aby schłodzić temperaturę i regularnie potrząsaj kolbą podczas procesu). Proces reakcji trwa około 30-40 minut.
Po wyjęciu roztworu z kolby pojawi się szara ciecz i niewielka ilość płatków aluminium
Wcześniej przygotowany roztwór 50g NaOH+70ml H2O, dodać roztwór wodorotlenku sodu do szarej cieczy, aby doprowadzić pH cieczy do 11.
Reakcja trwa około 30 minut
Pojawi się żółta ciecz. Wyjmij tę ciecz (szara substancja nie zostanie wyekstrahowana) i umieść ją w lodówce na 1 godzinę.
Po schłodzeniu dodaj tę jasnożółtą ciecz do IPA w stosunku 1:1 i wymieszaj.
Dodaj stężony kwas siarkowy i wrzuć niewielką ilość. W tym czasie pojawią się białe obiekty, sprawiając, że płyn będzie wyglądał na mlecznobiały z osadem.
Doprowadzić pH do 5,5
Po schłodzeniu cieczy przez 24 godziny, przefiltruj i wysusz biały produkt (czy produkt w tym momencie jest prawidłowy? I wymagane końcowe P2P).
W tej części mój produkt końcowy to tylko około 1 ~ 2 g, co nie wydaje się prawidłowe.
Bardzo się starałem znaleźć odpowiedź, ale nadal nie mam właściwego pomysłu. Czy mógłbyś udzielić mi prawidłowych wskazówek?
Jakie czynniki wpływają na wydajność (końcowy produkt na filmie wydaje się być znacznie większy niż liczba moich eksperymentów)?
Zapraszam osoby, które odniosły sukces z tą metodą, a wydajność wynosi około 70 ~ 80%, aby mnie poprowadzić.
proszę
Folia aluminiowa i płatki aluminium są przekształcane w amalgamat aluminium, a następnie dodawany jest roztwór wodorotlenku sodu. Dlaczego płatek aluminiowy jest lekko żółtawą cieczą, a folia aluminiowa jest białą cieczą?
Folia aluminiowa, której używam, to domowa folia aluminiowa używana w kuchni. Czy można jej używać?