Synteza amfetaminy z P2NP za pomocą Al/Hg (wideo)

HIGGS BOSSON

🐝SuperModerator🐝
Expert
🥷 RESIDENT 🥷
Solutions
1
Reaction score
982
W filmie przedstawiającym syntezę amfetaminy wykorzystywane są odczynniki:
  • 10 g1-fenylo-2-nitropropenu ( P2NP);
  • 100 ml alkoholu izopropylowego (IPA);
  • 50 ml lodowatego kwasu octowego (AcOH);
  • 50 g wodorotlenku sodu (NaOH);
  • 12 g Aluminium (w postaci plasterków folii domowej);
  • 0,1 g azotanu rtęci (II) (Hg(NO3)2);
  • 2 ml kwasu siarkowego (H2SO4);
  • 50 ml acetonu;
  • Woda destylowana;
Sprzęt i szkło:
  • Kolba płaskodenna 2 L;
  • Statyw retortowy i zacisk do mocowania aparatu (opcjonalnie);
  • Chłodnica zwrotna;
  • Lejek;
  • Filtr sitowy (kuchenny jest w porządku);
  • Strzykawka lub pipeta Pasteura;
  • papierki wskaźnikowepH;
  • Zlewki (600 mL x2, 2 L, 1 L, 100 mL x2);
  • Źródło próżni;
  • Waga laboratoryjna (odpowiednia 0,1-200 g);
  • Cylindry miarowe 1000 mL i 100 mL;
  • Łaźnia z zimną wodą;
  • Szklany pręt i szpatułka;
  • Lejek rozdzielający 1 L (opcjonalnie);
  • Termometr laboratoryjny;
  • Kolba Buchnera i lejek;
  • bibuła filtracyjna;

7sbroyikpe

Opis wideo syntezy amfetaminy.
Przed rozpoczęciem syntezy przygotowuje się roztwór 1-fenylo-2-nitropropenu 10 g w 100 ml alkoholu izopropylowego i 50 ml kwasu octowego. Folia aluminiowa 12 g jest również cięta na małe kawałki za pomocą niszczarki do papieru w celu przygotowania amalgamatu aluminium. Można ją ciąć nożyczkami lub rozrywać rękami (w rękawiczkach).

0:04-0:40 - Wodny roztwór alkaliczny preparatu. Roztwór ten został przygotowany z wyprzedzeniem, aby roztwór miał temperaturę pokojową do czasu alkalizacji głównej mieszaniny reakcyjnej w tym filmie. Alkalizacja jest przeprowadzana przez spontaniczne ogrzewanie. Jeśli używany jest świeży gorący roztwór alkaliczny, temperatura wzrasta i wymagane jest wymuszone chłodzenie masy reakcyjnej.

0:46-2:36 - Amalgamat z azotanem rtęci. Amalgamat aluminium redukuje
1-fenylo-2-nitropropen do amfetaminy. Podczas reakcji amalgamacji wydziela się niewielka ilość gazu, tworzy się szary osad. Ważne jest, aby nie przegapić momentu, w którym amalgamat aluminium jest gotowy. Moment ten można określić na podstawie tworzenia się szarego osadu i zwiększonego wydzielania gazu. Dzieje się to w ciągu 10-15 minut od rozpoczęcia reakcji.

Woda jest odprowadzana bez usuwania gazy, amalgamowane aluminium jest przemywane dwiema porcjami zimnej wody destylowanej. Warto zwrócić uwagę na uwalniające się pęcherzyki gazu. Zauważa się, że w "prawidłowym" amalgamacie pęcherzyki są mniejsze, a kolor cieczy ciemniejszy. Jeśli reakcja jest gwałtowna, pęcherzyki są duże, a kolor jest jasny, amalgamat jest "nieprawidłowy". Jest to prawie na pewno spowodowane brakiem soli rtęci. Należy pamiętać, że sole rtęci są trujące.

2:37-4:28 - Najważniejszą częścią procesu jest redukcja 1-fenylo-2-nitropropenu przez amalgamat glinu. Reakcja jest egzotermiczna i przebiega z obfitym wydzielaniem ciepła. Konieczne jest dokładne kontrolowanie temperatury podczas procedury. Kolba reakcyjna jest chłodzona w łaźni lodowej na wypadek przegrzania. Dozwolone jest dodawanie zimnej wody do kolby. Czasami reakcja nie rozpoczyna się, konieczne jest dokładne ogrzanie masy reakcyjnej i rozpoczęcie reakcji (z odpowiednio przygotowanym amalgamatem). Podczas reakcji wydziela się zapach wrzącego alkoholu i kwasu octowego.
Chłodnica zwrotna Allihn służy do wychwytywania oparów. Wydajność chłodnicy zwrotnej Allihn można zwiększyć poprzez podłączenie do niej bieżącej zimnej wody.

5: 04 - Kolbę reakcyjną można przepłukać niewielką ilością alkoholu i nieprzereagowanego glinu, aby zebrać pozostałości i zwiększyć wydajność.

5:13 - Powinno pozostać niewiele nieprzereagowanego glinu. Ilość przereagowanego 1-fenylo-2-nitropropenu można określić na podstawie pozostałości.

5:16-6:13 - Alkalizacja. Reakcja jest prowadzona z uwalnianiem ciepła. Pozostałości nieprzereagowanego glinu będą dodatkowo reagować z alkaliami i podgrzewać mieszaninę, a także tworzyć produkty uboczne.
Rozdzielenie na widoczne warstwy następuje w ciągu 30 minut po alkalizacji.
pH górnej warstwy powinno wynosić 11-12.

6:18-7:23 -
Dekantacja. Zbierz górną warstwę z bazą amfetaminy w alkoholu. Można ją wysuszyć niewielką ilością bezwodnego siarczanu magnezu. Żużel można ekstrahować niepolarnym rozpuszczalnikiem (eter, benzen, toluen), a następnie odparować rozpuszczalnik.

7:24-8:50 - Przygotowanie roztworu kwasu siarkowego w acetonie. Roztwór ten jest niezbędny do płynniejszego zakwaszania. W przypadku użycia stężonego kwasu siarkowego dochodzi do miejscowego nadmiernego zakwaszenia produktu. Stąd wydajność spada.

8:51-10:53 - Zakwaszanie produktu i otrzymywanie siarczanu amfetaminy. Do górnej żółtej warstwy, która została zebrana na poprzednim etapie, dodaje się kroplami przygotowany roztwór kwasu siarkowego. Z każdą kroplą roztworu kwasu tworzą się płatki soli. Ten etap jest bardzo ważny, należy dokładnie kontrolować pH, aby uniknąć nadmiernego zakwaszenia. Zakwaszanie jest kontynuowane do
pH 5,5-6. Nadmiernie zakwaszony produkt ma różowawy kolor . Produkt ulegnie zepsuciu w przypadku całkowitego nadmiernego zakwaszenia.

10:55-11:38
-Filtracja siarczanu amfetaminy z rozpuszczalników w lejku Buchnera pod próżnią. Na tym etapie produkt można dodatkowo przepłukać zimnym acetonem, przelewając go przez lejek Buchnera wraz z plackiem siarczanu amfetaminy.

11:41-12: 28 - Filtracja przy użyciu improwizowanych narzędzi. Jako filtra można użyć dowolnej grubej tkaniny. Otrzymany produkt jest suszony w ciepłym i suchym miejscu przez kilka godzin w celu usunięcia pozostałości rozpuszczalników.
Zaleca się przechowywanie go w opakowaniu próżniowym.

Wydajność wynosi 60-70%
.

Last edited by a moderator:
View previous replies…

flyhigh

🥷 RESIDENT 🥷
Reaction score
10
przepraszam, jestem noobem, próbuję zrozumieć, co to znaczy, że wydajność wynosi 60-70%? czy to 60% z 10 g p2np, czyli 6 gramów, czy (12al + 10p2p = 22 gramy) 60% z 22 gramów = 13,2 grama?

deto8810

Don't buy from me
Reaction score
1
Aby się upewnić, ponieważ jestem bardzo nowy w tym wszystkim, pierwszy film (i poniższy opis) to przepis na szybkość / pep / amfetaminę, a nie "meta" amfetaminę. Czy ktoś może mnie poprawić?

UWe9o12jkied91d

🥷 RESIDENT 🥷
Reaction score
512
Deals
5
Tak, nie sądzę, aby istniał sposób na przejście od P2NP do metamfetaminy w 1 kroku, ale po uzyskaniu pożądanego oleju z tej reakcji można przeprowadzić ekstrakcję rozpuszczalnikiem i co nie, aby go wyizolować, a następnie kolejną identyczną reakcję Al/Hg, tym razem tworzącą iminę między amfetaminą a formaldehydem, która zostanie zredukowana do docelowej aminy drugorzędowej.Istnieje również możliwość wytworzenia fenyloacetonu z P2NP, zamieszczono metodę wideo, dla tej trasy metyloamina i fenyloaceton utworzą związek pośredni, który następnie zostanie zredukowany za pomocą Al/Hg, NaBH4 itp.

deto8810

Don't buy from me
Reaction score
1
Dobrze wiedzieć, że drugi film przedstawia sposób wytwarzania "alfametylofenetyloaminy", więc byłem zdezorientowany, czy opis filmu dotyczy sposobu wytwarzania metamfetaminy za pomocą Al/Hg. Dzięki za szybką odpowiedź i przepraszam za pytanie dla początkujących ^^.

JohnWebb

🥷 RESIDENT 🥷
Reaction score
49
Chłopaki, mogę zapytać, czy to normalne?
Po alkalizacji mam 3 warstwy. W poprzednich próbach miałem tylko 2 warstwy

HsXu9jDfmz

Last edited:

handle

🥷 RESIDENT 🥷
Language
🇺🇸
Reaction score
147
Warstwa górna to warstwa, którą chcesz... bro...

Language
🇺🇸
Reaction score
0
Witam, potrzebuję pomocy w przekształceniu wolnej zasady amfetaminy w siarczan. Używam 1 części bazy amfetaminy na 1,7 części metanolu wagowo, więc 1 kg bazy i 1,7 kg metanolu. Problem polega na tym, że mam 2 kwasy siarkowe, jeden to środek do czyszczenia kanalizacji 96% kwasu siarkowego i 4% inhibitorów, a drugi ma być w 100% czystym kwasem. Z jakiegoś powodu, gdy używam środka do czyszczenia kanalizacji, tworzy on naprawdę gwałtowną reakcję egzotermiczną, dodając do mieszaniny metanolu i zasady, tak jakbym dodawał kwas do wody, szybko podgrzewając mieszaninę, podczas gdy użycie czystego kwasu nie powoduje takiej reakcji, czy ktoś może mi pomóc, co się dzieje? dzięki.

EileiterBurner

🥷 RESIDENT 🥷
Language
🇩🇪
Reaction score
6
Nie używaj środka do czyszczenia odpływów, produkt prawdopodobnie zawiera środki powierzchniowo czynne

ActionAyi

🥷 RESIDENT 🥷
Language
🇩🇪
Reaction score
11
Myślę, że zamiast HgNO3 możemy również użyć HgCl2 i moje pytanie brzmi, czy można uzyskać sól rtęciową z HgS za pomocą aqua regis, ale z większą ilością kwasu azotowego?

3 HgS+8 HNO3+6 HCl
reagują do
3 HgCl2(s) + 3 H2SO4 +4H2O + 8 NO(g)

Wiem, że 8 moli NO to dużo gazu ^^

UWe9o12jkied91d

🥷 RESIDENT 🥷
Reaction score
512
Deals
5
można użyć dowolnej rozpuszczalnej w wodzie soli rtęci

ActionAyi

🥷 RESIDENT 🥷
Language
🇩🇪
Reaction score
11
Tak, bracia, jasne, ale to nie było dokładnie moje pytanie ^^.

blacky2340

🥷 RESIDENT 🥷
Language
🇺🇸
Reaction score
33
Jak stężony powinien być amoniak? A może powinien to być amoniak bezwodny? A może kwas siarkowy? Trudno jest zrozumieć te zmienne, czy jest jakiś sposób, aby zrozumieć bez pytania?

blacky2340

🥷 RESIDENT 🥷
Language
🇺🇸
Reaction score
33
Mój błąd, chodziło mi o aceton. Czy musi to być suchy aceton, czy zwykły aceton też by się nadał. Czy są jakieś alternatywy dla acetonu?

View previous replies…

blacky2340

🥷 RESIDENT 🥷
Language
🇺🇸
Reaction score
33
Jakie są korzyści ze stosowania acetonu, jeśli nie jest on wymagany?

wael gano

🥷 RESIDENT 🥷
Reaction score
41
Aceton lub alkohol izopropylowy działa jako rozpuszczalnik
Masz zasadę amfetaminową rozpuszczoną w alkoholu izopropylowym, którą chcesz przekształcić w siarczan lub fosforan.
Przygotuj roztwór stężonego kwasu siarkowego i rozcieńcz go acetonem lub IpA.
W celu precyzyjnej kontroli pH funkcja rozpuszczalnika umożliwia kontrolę pH5,5.