Można przeprowadzić ekstrakcję i wysuszyć ekstrakt nad MgSO4 lub innym środkiem suszącym. Nie wiem skąd jesteś i nic o twoim rynku, nie mogę ci odpowiedzieć na temat kwasów. Kup go tutaj. Kwas siarkowy można uzyskać z elektrolitu akumulatorowego Produkcja stężonego kwasu siarkowego w domu
UK. Jedyną rzeczą, która powstrzymuje mnie przed samodzielną produkcją kwasu siarkowego, jest część oczyszczania, ponieważ wymaga to gotowania kwasu siarkowego w wysokich temperaturach. i żaden sprzedawca tutaj nie wydaje się sprzedawać czystych kwasów.
Cześć @G.Patton. Jaki gaz jest uwalniany w tej reakcji? Czytałem w internecie, że NaBH4 może uwalniać gaz HCN? Myślę, że tak nie jest, ale czy jest jakaś opcja, jak mogę to niestety zrobić? Czytałem, że NaBH4 reaguje z wodą, uwalniając również gaz H2. Jaki gaz uwalnia się po dodaniu P2NP do roztworu NaBH4 w IPA/wodzie? Przepraszam, że mam za dużo pytań, ale nie chcę się zabić przez jakiś głupi błąd.
Czy dla bezpieczeństwa lepiej jest używać grzejnika elektrycznego niż propanu-butanu? Ile wodoru jest wytwarzane? Mało czy dużo? Problem w tym, że mam tylko grzałkę propan-butan, zrobię tylko około 20g P2NP. Czy w tej skali używanie grzałki propan-butan jest niebezpieczne?
Tak, oczywiście
Można to obliczyć na podstawie równania reakcji i stałej molowej gazu (22,4 l/mol).
Zdecydowanie nie zalecam używania otwartego ognia, ponieważ otrzymasz wodór i twoje laboratorium może eksplodować.
Wątpliwość. Czy podczas dodawania roztworu NaOH, jeśli pH osiągnie 11 przed dodaniem całego roztworu, powinienem przestać go dodawać? A jeśli doda się więcej roztworu NaOH, przez co stanie się on zbyt zasadowy, czy będzie problem? Dziękuję za uwagę.
Czy w tej syntezie mogę użyć 95% etanolu zamiast IPA? Sądzę, że każdy czysty alkohol będzie odpowiedni, ale nie zaszkodzi zapytać.
Jaka byłaby druga i trzecia najlepsza opcja w odniesieniu do acetonu? Mam problem ze zdobyciem acetonu.
Jeśli nie interesuje mnie olej a-oil, czy mogę pominąć odparowywanie IPA przez 30 minut w temperaturze 80 stopni Celsjusza? Myślę, że tak, ponieważ przechodzę od razu do siarczanu.