- Language
- 🇬🇧
- Reaction score
- 76
Temat ten jest również bardzo interesujący dla mnie, choć z innego punktu widzenia. Rozdzielenie racemicznej wolnej zasady metamfetaminy można przeprowadzić bez rozpuszczalnika za pomocą mojego ulubionego związku (grin):
kwas O,O`(+)-dibenzoilo-d-winowy z dobrymi wydajnościami. (80-85% ).
Chciałem jednak zapytać, czy ktoś ma doświadczenie z tak zwanym procesem RRR. RRR to skrót od resolution-racemisation-recycling, który ma na celu reracemizację niechcianego izomeru l z powrotem do mieszaniny racemicznej 50:50. Proces ten przeprowadza się przy użyciu niewielkiej ilości inicjatora rodnikowego, takiego jak AIBN i źródła rodników tiylowych (tj. tioglikolanu metylu). W ten sposób można zwiększyć wydajność z teoretycznych 50% do ponad 90%, przeprowadzając proces kilka razy. Jak dotąd nie udało mi się znaleźć żadnej sensownej procedury.
kwas O,O`(+)-dibenzoilo-d-winowy z dobrymi wydajnościami. (80-85% ).
Chciałem jednak zapytać, czy ktoś ma doświadczenie z tak zwanym procesem RRR. RRR to skrót od resolution-racemisation-recycling, który ma na celu reracemizację niechcianego izomeru l z powrotem do mieszaniny racemicznej 50:50. Proces ten przeprowadza się przy użyciu niewielkiej ilości inicjatora rodnikowego, takiego jak AIBN i źródła rodników tiylowych (tj. tioglikolanu metylu). W ten sposób można zwiększyć wydajność z teoretycznych 50% do ponad 90%, przeprowadzając proces kilka razy. Jak dotąd nie udało mi się znaleźć żadnej sensownej procedury.
Którego kwasu dibenzoilowinowego używasz do rozszczepiania cas? Czy jest to część ciekła czy krystaliczna? Czy możesz to szczegółowo wyjaśnić? Zgadzam się z tą metodą. Myślę, że jest lepsza niż kwas winowy. Dziękuję.
↑View previous replies…
- Language
- 🇬🇧
- Reaction score
- 282
- By OrgUnikum
Tak, kwas o,o-dibenzoilo-d-winowy jest jedynym wymienionym w literaturze jako działający do chiralnego rozdzielania metylu w zwykłym procesie. Wyszukaj "dutch resolution", aby uzyskać opis, jak to się robi. Zwykły kwas winowy nie wykazuje separacji. Proces, który ma działać dzięki różnicom rozpuszczalności, działa na zupełnie innej zasadzie i może działać lub nie. Nie wiem.
W dłuższej perspektywie każda synteza chiralna będzie bardziej opłacalna, nie ma co do tego wątpliwości.
Każdy, kto planuje używać AIBN, powinien bardzo dobrze dowiedzieć się, jak obchodzić się z tym materiałem, jest dość nieprzyjemny.
W dłuższej perspektywie każda synteza chiralna będzie bardziej opłacalna, nie ma co do tego wątpliwości.
Każdy, kto planuje używać AIBN, powinien bardzo dobrze dowiedzieć się, jak obchodzić się z tym materiałem, jest dość nieprzyjemny.
- Language
- 🇬🇧
- Reaction score
- 282
Oto, co musisz wiedzieć....
Optyczna rozdzielczość N-metyloamfetaminy poprzez tworzenie soli diastereoizomerycznej z kwasem 2R,3R-O,O´-di-p-toluoilowinowym
DÁVID KOZMA, ZOLTÁN MADARÁSZ, CSABA KASSAI I ELEMÉR FOGASSY
Department of Organic Chemical Technology, Technical University of Budapest, Budapest, Hungary
CHIRALITY 11:373-375 (1999)
Optyczna rozdzielczość N-metyloamfetaminy poprzez tworzenie soli diastereoizomerycznej z kwasem 2R,3R-O,O´-di-p-toluoilowinowym
DÁVID KOZMA, ZOLTÁN MADARÁSZ, CSABA KASSAI I ELEMÉR FOGASSY
Department of Organic Chemical Technology, Technical University of Budapest, Budapest, Hungary
CHIRALITY 11:373-375 (1999)
Attachments
- Language
- 🇬🇧
- Reaction score
- 282