Nie traktuję tego jako kwestionowania
. Jesteśmy tutaj, aby pomagać sobie nawzajem w zdobywaniu informacji. Ponieważ nie próbowałem tej konwersji (ani z racemicznej, ani z D-amfetaminy), mogę polegać tylko na notatkach Rhodium na temat
Przy okazji użyłbym po prostu racemicznej amfetaminy, ponieważ metamfetaminę można rozwiązać tymi samymi metodami co amfetaminę i po co ryzykować cenny izomer D, skoro wyniki końcowe nie są znane.
`Formaldehyd i amalgamat aluminium`
N-metylo-amfetaminy przygotowano w reakcji odpowiedniej amfetaminy z formaldehydem i redukcji w nieobecności kwasu. Tak więc mieszaninę 1 mola wolnej zasady amfetaminy (136 g) i 1 mola wodnego formaldehydu (81 ml 37% lub 75 ml 40%) w 350 ml alkoholu i nadmiaru amalgamatu glinu redukowano przez kilka godzin, dodano wodę, odfiltrowano wodorotlenek glinu, roztwór zakwaszono i odparowano, a wolną zasadę oddzielono za pomocą zasady, otrzymując fenylo-N-metyloizopropyloaminę, przekształconą w chlorowodorek, mp 140 ° C.
Podobnie, 70 g d-amfetaminy w alkoholu z glinem i 1 mol formaldehydu dało d-metamfetaminę, którą przekształcono w sól fosforanową. 1-fenylo-2-aminopropanol podobnie dał efedrynę.
(Podkreślenie ode mnie.)
W każdym razie, nadal zapraszam kogokolwiek do podzielenia się swoim doświadczeniem, kto faktycznie wypróbował tę syntezę i ma z nią jakieś rzeczywiste doświadczenie. Zamierzam spróbować w pewnym momencie, ale byłoby wspaniale wiedzieć, że to naprawdę działa, zanim poświęcę dużo materiału i czasu. Inną opcją jest rozpoczęcie od P2NP, redukując go do iminy, a następnie hydrolizując w środowisku kwaśnym do P2P, ale wiąże się to z dalszym aminowaniem P2P metyloaminą, co moim zdaniem jest nadmierne, ponieważ już było (po kondensacji benzaldehydu z nitroetanem). Metoda, której bym użył, wymaga również sporej ilości kwasu octowego do redukcji, np. na katalizatorze żelazowym, a następnie hydrolizy kwasem. Jeśli nikt tego nie próbował, to zrobię porównanie i dam znać forumowiczom.